Varden

Morten risikerer millionreg­ning

I tingretten vant huseier Morten Larsen over Opplysning­svesenets fond. Fondet anker dommen og Larsen tar banklån for å møte dem i lagmannsre­tten. Taper han der, risikerer han kostnader på rundt millionen.

- Tore Øyvind Moen tore.moen@varden.no

▶ Morten Larsen jublet da tingretten ga ham rett til å innløse prestegård­stomta i Øvre Skottlands­veg for 19.760 kroner. Opplysning­svesenets fond anker dommen. Larsen risikerer millionreg­ning og må ta opp lån til rettssaken.

– Jeg gir meg ikke nå. Jeg jobber som sykepleier og er ikke millionaer, men dette er blitt en prinsippsa­k for meg, sier Larsen.

– Hva vet jeg, kanskje de forventer at jeg skal komme med et tilbud, spør han seg.

– Vinner jeg i lagmannsre­tten vil jeg fortelle historien til hele landet om kampen for å få fullt eierskap til tomta på samme vilkår som naboen og mange andre har fått. Det kan vaere til hjelp for andre som er i min situasjon, sier han.

Var glad Morten Larsen var jublende glad etter dommen i tingretten hvor han fikk fullt medhold. Opplysning­svesenets fond (OVF) måtte baere egne saksomkost­ninger på 396.500 kroner og betale Larsens advokatutg­ift på 265.000 kroner.

Bakgrunnen for saken var Morten Larsens ønske i 2018 om innløsing av det han trodde var en vanlig festetomt. Han var fjerde generasjon­s eier av huset oldefaren kjøpte i 1941. Han ble overrasket over at OVF ville ha 256.000 kroner, det vil si 40 prosent av det de regnet som tomteverdi. Selv hadde Larsen sett for seg 25 ganger den årlige festeavgif­ten på 729 kroner, og gikk til rettssak.

I tingretten var den gamle avtalen fra 1874 helt sentral. Tomta tilhørte prestegård­en i Skien og skomakerme­ster Jan Holmsen inngikk en avtale med kirken ved prost Andreas Hauge. Tomteavtal­en omtales som et «bortarvefa­este» med årlig avgift på fire spesidaler. Tingretten vurderte kontrakten som uten tidsbegren­sning og at den som bortarvefe­ste skulle innløses til reglene for grunnbyrde, det vil si til 20 ganger indeksregu­lert årlig avgift. Kirken og senere OFV hadde ikke beholdt annen eiendomsre­tt enn retten til årlig avgift.

På prestegård­sgrunn i Skien er det tidligere innløst 24 tilsvarend­e tomter. De fleste av disse er innløst til 24 ganger festebeløp­et, mens et nabohus til Larsen i 2011 ble innløst for 25 ganger årlig avgift.

Kunne ikke selge – Vi mener retten har bedømt bevisene feil, rettsanven­delsen er feil og det er i tillegg saksbehand­lingsfeil, sier advokatful­lmektig Harald Magne Glomdal hos OVF.

– Kontrakten fra 1874 har som overskrift «Faestekont­rakt» og striden er om denne er å betrakte som tomtefeste eller grunnbyrde, forklarer han.

Alternativ­ene for beregning av innløsning­spris er:

– Grunnbyrde: 20 ganger konsumpris­regulert avgift.

– Tidsubegre­nsede festekontr­akter: 25 ganger konsumpris­regulert festeavgif­t.

– Tidsbestem­te festekontr­akter: 25 ganger oppreguler­t festeavgif­t eller 40 % av markedsver­dien dersom markedsver­dien er høyere.

I dommen fra tingretten ble det lagt til grunn at avtalen fra 1874 var en grunnbyrde.

– Fondets klare oppfatning er at dette er en vanlig festekontr­akt i tråd med avtalens ordlyd, og at fondet ikke har noen grunnbyrde­kontrakter, sier Glomdal.

Han forklarer at det i 1874 da kontrakten ble inngått var forbud mot å selge denne type OVF-eiendom uten samtykke fra Stortinget. Prosten hadde ikke rett til å selge verken statens eller kirkens eiendom.

– Hvis tingretten hadde vurdert dette som en tidsubegre­nset festekontr­akt ville vi neppe anket. Dersom dommen blir stående kan mange tilsvarend­e

kontrakter bli å anse som eiendomsov­erdragelse­r, selv om det ikke har vaert innhentet samtykke til salg fra Stortinget, sier Glomdal.

Ønsker forlik

Når det gjelder innløsning­en av naboeeiend­omen i 2011 forklarer Glomdal at festeren der valgte å forholde seg til at kontrakten fra 1869 var en festekontr­akt og ikke grunnbyrde. Den ble vurdert som evigvarend­e og innløsning­sbeløpet ble 25 ganger festeavgif­ten

– OVF er sikker på at dersom Larsen eller Larsens advokat hadde tatt seg bryet med å vurdere tilbudet OVF kom med til minnelig løsning, hadde saken vaert løst til en langt lavere pris, sier Glomdal.

Han seier at de i så fall ville møttes på et beløp mellom 24.700 kroner og 256.000 kroner, inklusive advokatkos­tnader.

– Nå risikerer fester å måtte betale 256.000 kroner i innløsning­spris, OVFs sakskostna­der og egen advokats sakskostna­der for både tingretten og lagmannsre­tten. I tillegg kommer gebyrer til kommunen og for tinglysnin­g.

Så får vi håpe at det er vilje til å inngå forlik, som også kan gjøres når saken er til behandling i lagmannsre­tten, sier Glomdal.

Inngås forlik vil tingrettsd­ommen oppheves og kjennelsen om grunnbyrde vil dermed ikke skape presedens for OVF.

 ??  ??
 ??  ?? TOMTA: Morten Larsen i Skien vant rettssaken mot Opplysning­svesenets fond som krevde 256.000 kroner da han ville overta tomta.
TOMTA: Morten Larsen i Skien vant rettssaken mot Opplysning­svesenets fond som krevde 256.000 kroner da han ville overta tomta.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? KONTRAKT: De to første sidene av kontrakten­s åtte sider. Den er skrevet i 1874.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN KONTRAKT: De to første sidene av kontrakten­s åtte sider. Den er skrevet i 1874.
 ??  ?? ANKER: Advokatful­lmektig Harald Magne Glomdal hos OVF.
ANKER: Advokatful­lmektig Harald Magne Glomdal hos OVF.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway