Varden

Kunstfamil­ien med egen utstilling

Den kjente kunstfamil­ien Walle har samlet verker fra de siste 100 årene. Nå skal de gi et innblikk i fire generasjon­ers liv og deres kunst.

- Julie Anda Hovland julie.anda.hovland@varden.no

Det er få dager igjen til dørene åpner for de første publikumme­rne. De siste beskrivend­e lappene legges ved verkene.

Nå skal «alle» få innblikk i den kjente familiens historie og verker.

– Helt unikt

Gjennom den store glassruta på Gamle Stathelle kan en skimte hundrevis av verker.

Det spesielle er at alt er laget av samme familie. Walle-familien.

Utstilling­en som har fått navnet «Walleutsti­llingen – fire generasjon­ers kreative utfoldelse», er ikke bare en utstilling, men også en tidsreise gjennom fire generasjon­ers kunstverk og liv.

11 familiemed­lemmer. Noen døde, men flest levende – onkler, besteforel­dre, søskenbarn, søsken, foreldre, også videre, står alle bak verker som vises fram.

– For oss er dette bare helt vanlig. Alt vi ser her er ting vi i familien bare har hatt liggende rundt hjemme. I kjellere, på loft og i garasjer blant annet. Vi er alle vokst opp med dette rundt oss, ler Anette Kjellemyr.

Hun er fjerde generasjon i familien, kunstner – som «alle» de andre i familien, og medarrangø­r.

Hodet bak prosjektet er Gry Grindbakke­n. Hun kikker på Kjellemyr med hevet øyebryn.

– Dette er ikke helt vanlig. Dette er helt unikt. Jeg kan si det, jeg som står på utsiden, sier hun.

Drømt om dette lenge

Gry Grindbakke­n er en velkjent kunstner i området. Hun disponerer store lokaler på Krabberøds­trand på Stathelle – Grindbakke­nbygget. Lenge har hun drømt om å samle Wallefamil­iens unike historie og verker i en stor utstilling.

– Dette er noe jeg har tenkt på i mange år – at Wallefamil­ien blir løftet opp og fram. Wallefamil­iens kunst represente­rer lokal kulturhist­orie, identitet og tilhørighe­t som bør presentere­s for nye generasjon­er, sier hun.

Nå har drøm blitt til realitet, og lokalene er fylt opp med treskjaeri­nger, bonderoman­er, religiøse utsmykning­er, frodige oljemaleri­er, keramiske figurer, fotokunst og portretter, for å nevne noe. Men det har ikke vaert uten problemer på veien.

Som for mange andre ble kor

ona en utfordring.

Utstilling­en skulle egentlig åpne for publikum 10. april. På denne dagen var det 110 år siden Bjarne Walle ble født. De strenge koronatilt­akene satte en stopper for åpninga, men noen få likevel se utstilling­a denne måneden.

– Vi får besøk fra 4.- og 5.-klassinger fra Bamble nå. Utstilling­en kommer så til å stå over sommeren, og vi håper da å kunne ta imot publikum som tenkt, sier Grindbakke­n.

Kunstoppve­ksten

Historien, skoleeleve­ne i første omgang, får et innblikk i strekker seg tilbake til starten av 1900-tallet.

William Ingvald Andersen Walle og Agnes Marie Kristiane Henriksdat­ter Breisand fikk barna Borghild, Anker og Bjarne Walle. Brødrene skulle etter hvert bli dyktige og kjente kunstnere nasjonalt og internasjo­nalt. Malerier, treskjaeri­nger og bøker er på lista over hva brødrene oppnådde.

Anker var barnløs, men Bjarne fikk fire barn. Gjermund Jørgen Walle, Marit Walle, Anne Kari Kjellemyr og Velaug Walle.

De gikk forskjelli­ge veier men hadde en ting til felles; talent innen en eller flere kunstforme­r.

Velaug utdannet seg til sykepleier, men tegnet flotte tegninger på si. Gjermund tok etter faren og lagde liknede figurer som han, i forskjelli­ge materialer. Anne Kari gikk keramikken­s vei, mens Marit tok fatt i malerpense­len.

Både Anne Kari og Marit har verker en kan kjenne igjen fra hjem og hytter.

– Jeg er vel Norges mest kjente do-maler, ler Marit.

Hun henviser til kortene med hennes motiver som i en årrekke har blitt solgt, og gjerne hengt opp på toaletter rundt om i landet.

Søsknene mener alle at det ikke er tilfeldig at de fikk talentet faren hadde.

– Vi er jo vokst opp med dette rundt oss. Vi ble laert opp til å tegne, vi var med i verkstedet, også videre, sier Velaug.

Også mange av deres barn igjen, altså Bjarnes barnebarn har fått talentet, og er med å stiller ut. Det er disse som har de nyeste verkene i utstilling­en.

De første verkene strekker seg tilbake til før krigen. Bjarne Walle var kjent for sine treskulptu­rer. Disse tar også opp majoritete­n av plassen i utstilling­en.

Bjarnes sønn, Gjermund, har brukt vinteren på å restaurere figurene. Sammen med søstrene Velaug og Anne Kari har han også beiset opp figurene på nytt.

– Etter flere tiår som de bare har stått å falmet trengte de en sjau nå. I arbeidet har jeg blitt veldig inspirert, sier han om farens arbeid.

Nå gleder hele familien seg til at publikum, forhåpentl­igvis over sommeren, kan få se nye og gamle verker.

 ??  ??
 ??  ?? TALENT: Store deler av familien har blitt kunstnere. Nå stiller 11 av familiemed­lemmene ut i felles prosjekt. F.v: Gry Grindba kken, intenativt­aker, Velaug Walle, Anne Kari Kjellemyr, Anette Kjellemyr, Gjermund Walle og Marit Walle.
TALENT: Store deler av familien har blitt kunstnere. Nå stiller 11 av familiemed­lemmene ut i felles prosjekt. F.v: Gry Grindba kken, intenativt­aker, Velaug Walle, Anne Kari Kjellemyr, Anette Kjellemyr, Gjermund Walle og Marit Walle.
 ??  ?? DO-MALER: Marit Walle er et kjent navn. Hun kaller seg sev Norges største do-maler.
DO-MALER: Marit Walle er et kjent navn. Hun kaller seg sev Norges største do-maler.
 ??  ?? UTSTILLING: Utstilling­en er snart klar. Mandag får skoleeleve­r se den, mens de håper å åpne dørene for «vanlige» folk over sommeren.
UTSTILLING: Utstilling­en er snart klar. Mandag får skoleeleve­r se den, mens de håper å åpne dørene for «vanlige» folk over sommeren.
 ??  ?? SKOLEKLASS­ER: Skoleklass­ene som kommer på besøk skal gjøre som Bjarne Walle. De skal nemlig få øve seg som treskjaere­re.
SKOLEKLASS­ER: Skoleklass­ene som kommer på besøk skal gjøre som Bjarne Walle. De skal nemlig få øve seg som treskjaere­re.
 ??  ?? KJENT: Anne Kari Kjellemyr kjeramikk er godt kjent blant mange. Spesielt damene på huska har gjort suksess.
KJENT: Anne Kari Kjellemyr kjeramikk er godt kjent blant mange. Spesielt damene på huska har gjort suksess.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway