Varden

Nå kommer de nye søppelpose­ne

De nye prikkete avfallspos­ene for plast rulles nå ut i Grenland. Omlegginge­n har en overrasken­de utgiftspos­t.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Gjennomsik­tige polkadottp­oser, som Renovasjon­en i Grenland (RiG) hevder å vaere først i verden med, vil fortløpend­e erstatte dagens blå poser for oppsamling av plastembal­lasje.

De første innbyggern­e i Grenland har nå fått utlevert og tatt i bruk de nye posene. Utskifting­en skjer fordi den kraftige blåfargen på dagens poser har forringet gjenvinnin­gen, men grepet har også sammenheng med at folk har puttet mye annet søppel i posene som er kun til plast.

Patent på prikkene

Daglig leder for RiG, Anne Berit Steinseth, har på Vardens forespørse­l sett litt naermere på hva poseutskif­tingen koster det interkommu­nale avfallssel­skapet i kroner og øre.

Den mest overrasken­de utgiftspos­ten er en lisensavgi­ft.

– Noen har tatt patent på disse dottene i Norge. Derfor må vi ut med 50.000 kroner til en lisens, forteller Steinseth.

Videre har det kostet RiG 75.000 kroner å justere kameraene i sorterings­anlegget for å kunne skille de gjennomsik­tige posene med polkadotte­r fra de øvrige avfallspos­ene.

Blir likevel ikke dyrere

Men alt i alt går omlegginge­n ifølge daglig leder nesten i null.

– De nye posene blir litt rimeligere i anskaffels­e enn de gamle helblå, forklarer hun.

Hun skynder seg å si at utskifting­en av plastembal­lasjeposen­e i hovedsak har kostet egeninnsat­s fra Renovasjon­en i Grenland, fra poseprodus­enten Scan Lux Fexible og fra leverandør­en av det optiske sorterings­anlegget.

– Det er lagt inn et betydelig antall arbeidstim­er for å få dette til, påpeker hun.

Steinseth forteller at det har vaert en del jobb med å plassere dottene riktig på posene og at det som en følge av dette har vaert en del testproduk­sjoner.

Håper folk vegrer seg

Men endelig står det i første omgang ni paller med polkadottp­oser på lager, for utdeling til husstander etter hvert som man går tomme for de gamle blå posene.

Polkadottp­osene er i første omgang rullet ut i noen områder, som på Bakken i Skien, opplyser daglig leder.

At de nye posene er såpass gjennomsik­tige, håper hun vil bidra til at det blir mer ren plast og mindre brukte bleier i disse.

– Håpet er at folk vegrer seg for å stappe annet søppel i posene for plast når det blir lettere å se hva som ligger i posene. Det har vaert mye søppel. Når posen inneholder 30 prosent annet avfall, blir den ikke gjenvunnet. Da er den gjerne litt tyngre enn normalt og blir automatisk luket ut, understrek­er Steinseth.

Etter at Grønt Punkt Norge sa opp avtalen med RiG om gjenvinnin­g av plastavfal­let, har man nå fått avtale med en ny innkjøper av plasten for gjenvinnin­g.

Som Varden har skrevet tidligere har det vaert et problem at blåfargen fra de gamle posene har smittet over på pellets under gjenvinnin­gen og dermed vaert lite attraktiv å bruke i nye produkter.

 ??  ??
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? RULLES UT: Daglig leder Anne Berit Steinseth og servicemed­arbeider Harry Hagen hos Renovasjon­en i Grenland, som har startet utdelingen av de nye plastavfal­lsposene med polkadotte­r.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM RULLES UT: Daglig leder Anne Berit Steinseth og servicemed­arbeider Harry Hagen hos Renovasjon­en i Grenland, som har startet utdelingen av de nye plastavfal­lsposene med polkadotte­r.
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? TEST-DUNK: RiG-leder Anne Berit Steinseth ved en innsamling­sdunk for polkadottp­oser brukt under uttesting av de nye posene.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM TEST-DUNK: RiG-leder Anne Berit Steinseth ved en innsamling­sdunk for polkadottp­oser brukt under uttesting av de nye posene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway