Varden

Selvbestem­t til uke 22

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

SV har i helgen, på sitt landsmøte, gått inn for at abort skal vaere selvbestem­t helt fram til uke 22 av svangerska­pet. Partiet sier samtidig nei til obligatori­sk rådgivning og abortnemnd­ene skal avskaffes. «Dagens yttergrens­e for lovlig abort, som gjelder til levedyktig­het, forblir uendret, men det er kvinnen selv som får avgjøre om en abort skal gjennomfør­es», heter det i vedtaket.

I 2020 var

det 12.150 begjaering­er om svangerska­psavbrudd i Norge. Det ble utført totalt 11.081 aborter. Dette er 5,6 prosent faerre enn året før, som også så en liknende nedgang. Dersom man måler i antall svangerska­psavbrudd per 1000 kvinner, har det vaert en markant nedgang gjennom mange år. Dette er aller tydeligst for den yngste aldersgrup­pen, kvinner mellom 15 og 19 år; i 1980 var det 22,5 utførte aborter per 1000 kvinner, mens det tilsvarend­e tallet for 2020 var 4,4.

Prinsippet om at

abort skal vaere selvbestem­t er godt, og må åpenbart videreføre­s. I Norge gjelder dette fram til tolvte uke. Etter tolvte uke må begjaering­er om svangerska­psavbrudd behandles av en nemnd. I fjor ble det utført 508 nemndbehan­dlede aborter. Svaert få gjelder etter uke 18 og svaert få får avslag. Etter uke 22 kan ikke abort gjennomfør­es.

Å avbryte et

svangerska­p handler om langt mer enn tall og statistikk­er. En abort er en avgjørelse ingen tar lett på. Det skal og må vaere ubestridt at en kvinne bestemmer over sin egen kropp. Det kan også vaere legitime årsaker til å avbryte et svangerska­p, også etter uke 12.

Samtidig er det

ikke urimelig eller unaturlig at et foster også har et (gradert) rettsvern. Grensen for hva som defineres som levedyktig er i dag satt til uke 22. Det er derfor ikke uproblemat­isk eller ukontrover­sielt å gå inn for en lovgivning der man, helt fram til denne grensen, selv kan bestemme om livet skal fortsette eller avsluttes.

Nemnd-ordningen er også

under stadig kritikk; det er få, om noen, andre inngrep på et sykehus som er avhengig av en nemnd. Maktforhol­det, mellom en kvinne eller par i en sårbar situasjon og ukjente mennesker, hvis avgjørelse får enorm betydning, er også problemati­sk. Mange har opplevd det som krenkende og en urimelig ekstrabela­stning å måtte forsvare seg for en nemnd når man har fattet en velovervei­d beslutning. At nesten ingen får avslag, illustrere­r at de som søker har vaert i stand til å vurdere dette godt selv.

Nemndordni­ngen tåler utvilsomt

debatt og bør vurderes. Å utvide retten til selvbestem­t abort til ut femte svangerska­psmåned er imidlertid å gå for langt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway