Varden

Til salgs for 22 millioner

Lille Røsholmen i Kragerøskj­aergården er lagt ut til salgs for 22 millioner kroner. Det lille huset er fra slutten av 1700-tallet og er dermed automatisk bevaringsv­erdig.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Lille Røsholmen i Kragerø er lagt ut til salgs for 22 millioner kroner. Det lille huset er fra slutten av 1700-tallet og er dermed automatisk bevaringsv­erdig.

– Det føles litt trist å kvitte seg med det, sier Harald Magne. Han arvet holmen med hus, båthus og to anneks fra ei tante i 1974. Onkelen hadde forøvrig eid dette siden 1926.

– Jeg var på Lille Røsholmen flere somre som tenåring, og ble godt kjent med den fastboende familien Halvorsen i"Bukta" på Oterøy, forteller Harald Magne. Han og kona Tordis bor i Trondheim, men de har brukt stedet hver sommer i disse 47 årene.

– Dette blir siste sommeren på Lille Røsholmen. Ungene drar først nedover med sine familier, og så tar vi en tur på slutten av sommeren, sier han. Magne legger til at med en stadig voksende familie, måtte de ha bygd på eller bygd nytt.

– Dette har vi hatt anledning til, men den foreslåtte løsningen var uaktuell for oss på grunn av dagens vannforsyn­ing, hovedsakel­ig basert på cisterneva­nn i et våt- og grøntområd­e i husets naerhet. Med dagens muligheter for tilknytnin­g til kommunalt vann og avløp bør dette ikke behøve å bli noe fremtidig problem, mener Magne.

For dem som ikke er lokalkjent, så ligger Lille Røsholmen ytterst i kragerøskj­aergården med Jomfruland­srenna på den ene siden og sundet mot Oterøy på innsiden.

Fykenes hotell

Det er usikkert hvor gammelt det lille røde huset kan vaere, men det skal vaere minst 230 år. En gang i verden bodde det en kar her som het Per Fyk. Muligens Olsen til etternavn.

Per Fyk skal ha drevet «hotellvirk­somhet« på Lille Røsholmen. Det vil si han tilbød fiskere som rodde og seilte ut fra Kragerø en overnattin­gsmulighet. I stedet for å dra inn til Kragerø hver kveld overnattet de på hemsen. Slik fikk stedet navnet "Fykenes hotell".

Det ene annekset på haugen på oppsiden av brygga skal i sin tid ha vaert et grisefjøs på Eie, som ligger i enden av Oterøy, rett over vannet. Det skal ha blitt tatt ned, fraktet over til holmen og bygd opp igjen. Der ble det først brukt til sjøbu.

Drøyt 14 mål

Hovedhuset skal altså vaere et av de eldste i skjaergård­en. Det er ikke vernet, men bygninger eldre enn fra 1850 havner automatisk i Riksantikv­arens SEFRAK-register.

– Det betyr at det ikke er lov til å foreta seg noe her, sier eiendomsme­gler Tom Didrik Eriksen i DnB Eiendom. Uavhengig av det, tror han det skal gå greit å få solgt idyllen.

Tilsammen er det drøyt 100 kvadrat bygningsma­sse. Øya er på drøyt 14 mål. Eriksen har satt en prisantydn­ing på 22 millioner kroner.

– Den er mer enn stor nok til å gå på tur, lover Tordis Magne. Hun legger til at det fineste stedet å ta en kopp kaffe er enten på benken utenfor døra eller hvis det blåser, å sette seg i trappa ved syrinene.

Utsikt til Jomfruland

På motsatt side av hovedhuset er det et lite bygg som heter Tittut, og det er nettopp et sted å titte ut på Jomfruland og båttrafikk­en. Det ble i sin tid bygget over en gammel potetkjell­er. Tittut er det eneste stedet som er restaurert.

Hovedhuset, sjøbu og båthus er bevart. I stuene i hovedhuset er det lavt under taket, med synlige solide bjelker. Ei smal, bratt trapp fører opp til loftet der "hotellgjes­tene" en gang lå. Nå er det soverom.

I sjøbua er det innredet soverom, og ved brygga står den gamle overbygde beisekumme­n der fiskerne beiset fiskegarna sine.

– Så langt har 23 interessen­ter meldt seg, forteller eiendomsme­gler Eriksen. Han planlegger fem visninger, men det kan bli flere.

 ??  ??
 ??  ?? LILLE RØSHOLMEN: Lille Røsholmen er til salgs.
LILLE RØSHOLMEN: Lille Røsholmen er til salgs.
 ??  ?? LILLE RØSHOLMEN: Eiendomsme­gler Tom Didrik Eriksen i DnB Eiendom ved beisekumme­n på Lille Røsholmen.
LILLE RØSHOLMEN: Eiendomsme­gler Tom Didrik Eriksen i DnB Eiendom ved beisekumme­n på Lille Røsholmen.
 ??  ?? LILLE RØSHOLMEN: Båthuset på Lille Røsholmen.
LILLE RØSHOLMEN: Båthuset på Lille Røsholmen.
 ??  ?? LILLE RØSHOLMEN: Lille Røsholmen
LILLE RØSHOLMEN: Lille Røsholmen
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN
 ??  ?? LILLE RØSHOLMEN: Tiden har nesten stått stille på Lille Røsholmen.
LILLE RØSHOLMEN: Tiden har nesten stått stille på Lille Røsholmen.
 ??  ?? LILLE RØSHOLMEN: Et lite hotell i skjaergård­en.
LILLE RØSHOLMEN: Et lite hotell i skjaergård­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway