Varden

Hører ikke hjemme

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Alle er enige om faktum: John Kitolanos takling på Aron Dønnum i onsdagens kamp mellom VIF og Odd var fryktelig. Gulsetgutt­en kom for seint inn, og sakset VIF-spilleren ned på en måte som ikke ser bra ut. Det er ikke fnugg av tvil om at dommer Svein Oddvar Moen ga Kitolano gult kort for taklingen. Som det heter på fotballspr­åket: Det var klink rødt.

Dønnum måtte gå

av med skade, og når dette skrives – naer et døgn etter hendelsen – er det fortsatt uavklart for VIF-spilleren. Det er å håpe at Dønnum kommer fra det på best mulig vis og at han er raskt tilbake på banen.

Det blir påpekt

at Kitolano, da han ble intervjuet før kampen om duellen med Dønnum, sa at han skulle vaere «stygg» med ham. Det han sa, på spørsmål om hvordan han skulle «putte Dønnum i lomma», var at «det er bare å vaere tett på og litt stygg i starten og å få ham ut av balanse».

Som om det

er et spesielt oppsiktsve­kkende utsagn før en fotballkam­p. Til sammenlikn­ing uttalte Fredrik Oldrup Jensen, om sine gamle lagkamerat­er, at «når bønda kommer til storbyen, gjelder det å knuse dem». Fotballsja­rgongen er naermest en egen stilart i språket.

Dersom Dønnum har

blitt skadet på en måte som gjør at han blir lenge borte fra fotballen, er det selvsagt svaert beklagelig. Ingen ønsker det. Samtidig innebaerer det å vaere fotballspi­ller en viss risiko; det er ikke første gang i historien at en spiller er blitt taklet hardt, og garantert ikke den siste.

John Kitolano er

ikke en klassisk grisespill­er som går inn for å skade folk. Visst har trener Jan Frode Nornes etterlyst mer fandenivol­dskhet av sine spillere, men det han gjort med rette; Odd har vaert i overkant snille, men heller ikke Nornes ønsker grisetakli­nger som dette.

At en takling

kan bli for voldsom eller at det går en kule varmt på banen er én ting. Det som skjedde etter kampen på onsdag, er antakelig verre. Kitolano ble pepret med meldinger med et innhold som vitner om total karakterbr­ist fra avsenderne. «Mange av meldingene inneholder hatefulle og diskrimine­rende ytringer. Noen av meldingene er av rasistisk karakter,» meldte Odds ballklubb torsdag, som anmeldte meldingene til politiet.

Ordlyden i meldingene

som er anmeldt er ikke kjent, men allerede onsdag kveld delte tidligere Oddspiller Stefan Mladenovic et eksempel på en melding som angrep Kitolano for hans hudfarge. Det er opprørende at man skal oppleve slikt i Norge i 2021.

Kitolanos takling hører

ikke hjemme på en fotballban­e. Hetsen han ble utsatt for hører ikke hjemme noe sted. Får det bort.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway