Varden

Sjekk Helenes kort reiste turtips!

Helene Myhre Østervold (24) fra Skien er for tiden aktuell med bestselgen­de reisebok. Nå tipser hun om sine favorittur­er i Telemark.

-

De siste fem årene har 24-åringen fartet rundt land og strand på norgesferi­e og nøye dokumenter­t reiseruter og utsiktspla­sser. Resultatet er blitt debutboka «Tur – Retur Norge med @helenemoo» som for tiden ligger på bestselger­listen i Norge.

– I starten gikk jeg turer for å ta bilder. Sakte, men sikkert, har det sklidd over til at jeg nå går tur for å gå på tur, sier Østervold, som er en kjent profil på Instagram.

For andre år på rad tvinger koronaen nordmenn til å tilbringe sommerferi­en i Norge. Men for Helene Myhre Østervold er Norge «verdens fineste ferieland»

– Norge er så variert og har alle fire sesongene. Man får alt fra fjorder og fjell til vidder, mark og breer. Hvem som helst kan finne noe de liker. Grunnlaget er allemannsr­etten. Jeg tror ikke vi vet hvor heldige vi er som kan slå opp teltet nesten hvor vi vil.

Etter å ha bodd flere år i Oslo, har skiensjent­a gjenoppdag­et naturen i Telemark, og lar seg begeistre over det store spennet i landskap fra kyst til høyfjell. Hun trekker fram fem turer hun spesielt vil anbefale.

Jomfruland og Stråholmen, Kragerø

– Jeg synes alle øyene utenfor Kragerø er fine, men Jomfruland og Stråholmen er helt nydelige. Jomfruland er lett å nå fordi det går ferje dit.

Øya er 7 km lang og kun 1 km på det bredeste. En enkel rundtur på sju km går gjennom flatt landskap og tar cirka en og en halv time.

– Til Stråholmen må man padle eller kjøre båt. Øya har et lite samfunn, en badestrand, noen sauer, og du føler du nesten er midt på havet når du kommer dit. Den har et frodig landskap som gjør den veldig spesiell.

En padletur med kajakk fra Valle til Øitangen på Jomfruland er på 8,2 km og er regnet til å ta to timer. Til Stråholmen er det noe kortere.

Tretopphyt­ter i Tessungdal­en, Tinn

Hun er nettopp kommet fra tur til Austbygde ved bredden av Tinnsjå og Tessungdal­en ved foten av Hardangerv­idda.

– Da vi kom kjørende til Austbygde og så hvordan fjellene speilet seg i vannet, var det som å komme til Hardanger. Et kvarters kjøretur inn i skogen campet vi i en liten tretopphyt­te på Å camp i Tessungdal­en. Det var et raskt skifte i landskap fra det som lignet en fjord ved Austbygde til å vaere midt i skogen i Tessungdal­en. Det var skikkelig fint, understrek­er Helene Myhre Østervold.

 ??  ?? HAR ENDRET FOKUS: – I starten gikk jeg turer for å ta bilder. Sakte, men sikkert, har det sklidd over til at jeg nå går tur for å gå på tur, sier Østervold, som er en kjent profil på Instagram. Foto: Agnar Mostad
HAR ENDRET FOKUS: – I starten gikk jeg turer for å ta bilder. Sakte, men sikkert, har det sklidd over til at jeg nå går tur for å gå på tur, sier Østervold, som er en kjent profil på Instagram. Foto: Agnar Mostad
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SVETT OPPLEVELSE: Lårdalstig­en går mellom Dalen og Lårdal. Turen byr på fantastisk utsikt.
FOTO: PRIVAT SVETT OPPLEVELSE: Lårdalstig­en går mellom Dalen og Lårdal. Turen byr på fantastisk utsikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway