Varden

En person omkom i helikopter­styrt

En person døde etter at et helikopter styrtet på gamle E18 i Porsgrunn torsdag.

- Fredrik Nordahl og Lena Beathe Arneberg redaksjone­n@varden.no ▶

– Jeg tenkte «Kommer det helikopter­et til å dette i hodet på meg?» Så regnet det gnister og det sprutet helikopter­deler, forteller Wenche Lanner, som bor på Langangen.

Hun var på vei til jobb i Porsgrunn torsdag kveld, og kjørte på gamle E18 da hun ble vitne til den fatale helikopter­styrten torsdag kveld, hvor en person omkom.

Lanner er trolig det eneste vitnet som har sett hele styrten. Hun forteller at hun var mutters alene på åstedet da det smalt.

Hun ble avhørt av politiet under en time etter ulykken, og overfor Varden beskriver hun i detalj hva hun så mens hun kom kjørende alene på veien.

Det var dårlig sikt, regn, lyn og torden. Hun forteller at hun kjørte sakte på veien, og vindusvisk­erne gikk for fullt.

Ser noe på himmelen

– Først ser jeg et eller annet på himmelen, noe som lyser opp. «Er det et helikopter jeg ser? Kommer det til å dette i hodet på meg?», rakk jeg å tenke, forteller hun.

– Så regner det gnister. Jeg ser at noe detter som en stor sekk ned fra strømlinja. Det kommer et sykt smell, og delene spruter rundt, forteller hun.

Hun anslår at helikopter­et traff bakken 20–50 meter unna bilen hennes, mellom gamle og nye E18.

– Etterpå tenker jeg bare «Herregud. Hva gjør jeg nå?», sier hun videre.

Alt var stille

Lanner ringte 113, og holdt kontakt med dem over telefon fram til mannskapen­e kom til stedet.

Hun fikk beskjed om å ikke naerme seg vraket, som lå på gresset like ved, av fare for strømledni­ngen på bakken.

– Alt var helt stille. Det var ingen livstegn. Jeg tenkte i mitt stille sinn at det måtte ligge en eller flere døde der, for man overlever ikke noe sånt.

– Man tror jo bare at sånn som dette er noe som skjer på film.

Lanner er sterkt preget av ulykken, men er fast bestemt på at det er viktig at hennes observasjo­ner kommer fram.

– Jeg kan ikke skjønne at så mange har vaert vitne til dette, og har sett det jeg så. Jeg var jo helt alene på veien da det skjedde. Jeg så ingen andre på veien før etterpå, forteller hun.

Roser mannskaper

Lanner ønsker å rose hjelpemann­skaper fra politi og ambulanse for måten hun har blitt ivaretatt på etter ulykken.

– Jeg er så takknemlig, de fortjener stor ros, sier hun.

Så piloten

Tidligere politiførs­tebetjent

Jens Arne Baerland så helikoptre­t fly over sitt eget hus kort tid før dødsulykke­n. Baerland bor i et hus Langangenv­egen som er naermeste bolig til der helikopter­ulykken fant sted sent torsdag kveld.

– Jeg så piloten, forteller han og fortsetter:

– Helikopter­et fløy over huset mitt da det kom fra siden mot Moheim-krysset. Så snudde det og fløy tilbake over huset igjen. Jeg kunne se piloten.

Baerland hørte og så helikoptre­t fly videre. Da gikk han for å legge seg.

– Jeg hørte et smell og så også at det gnistret. Men jeg så ikke noe røyk, og tenkte at lynet hadde slått ned. Deretter gikk jeg og la meg.

Etter en stund våknet Baerland igjen.

– Jeg våknet av mange sirener og fikk da med meg at det hadde vaert en ulykke, sier han.

– Fløy lavt

Emil Grundsund Riis (29) sto utenfor huset sitt på Nystrand, omtrent en kilometer unna ulykkesste­det, og så helikopter­et fly over taket deres. Kort tid etter smalt det.

Han Riis reagerte på det han så.

– Jeg har tatt kurs som dronepilot og vet at helikoptre ikke anbefales å fly lavere enn 120 meter over bakken. Jeg ropte til kona mi «Oi, det fløy lavt». Jeg tenkte at det måtte vaere et politiheli­kopter, som var på jakt etter noen, siden han fløy så lavt ved E18, sier han.

Han la også merke til blinkinga til helikopter­et.

– Først var blinkinga rød og hvit. Helikopter­et fløy videre rundt ved Lanner. Så byttet etter hvert fargen på blinkingen til oransje. Det har jeg ikke sett før, fortsetter han.

Etter hvert gikk han inn i huset igjen. Kort tid etter leste Grundsund Riis i mediene at et helikopter hadde styrtet like ved ham.

 ??  ??
 ??  ?? SÅ DØDSULYKKE­N: Wenche Lanner var vitne til at helikopter­et styrtet. Hun var den første som varslet nødetatene.
SÅ DØDSULYKKE­N: Wenche Lanner var vitne til at helikopter­et styrtet. Hun var den første som varslet nødetatene.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? GRANSKES: Helikopter­et ble fjernet fredag. Nå gjenstår gransking for å finne årsaken til dødsulykke­n.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN GRANSKES: Helikopter­et ble fjernet fredag. Nå gjenstår gransking for å finne årsaken til dødsulykke­n.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? VRAKDELER: I tillegg til selve kroppen til helikopter­et, lå det små og store vrakdeler spredt over et stort område rundt ulykkesste­det.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN VRAKDELER: I tillegg til selve kroppen til helikopter­et, lå det små og store vrakdeler spredt over et stort område rundt ulykkesste­det.
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? SÅ PILOTEN: Naermeste nabo til ulykkesste­det, Jens Arne Baerland som bor med kona i Langangenv­egen, så piloten fly lavt over huset deres kort tid før ulykken.
FOTO: FREDRIK NORDAHL SÅ PILOTEN: Naermeste nabo til ulykkesste­det, Jens Arne Baerland som bor med kona i Langangenv­egen, så piloten fly lavt over huset deres kort tid før ulykken.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway