Varden

Meningsløs­t med Kina-stein

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

De siste tre årene har Varden skrevet nokså mye om stein i Porsgrunn. Nettopp Porsgrunn er kjent for stein av høy kvalitet; det er ikke alle byer i landet som har en egen marmor, men Porsgrunn har det. Bejublet av den danske kjendisdes­igneren Arne Jacobsen (blant annet), som kledde inn Danmarks nasjonalba­nk og rådhuset i Århus. Stortingsg­ata 30 i Oslo, et steinkast fra Slottspark­en, har også brukt porsgrunns­marmor.

Men det er

ikke den lokale steinen vi har skrevet om. Det er det faktum at det blir skipet inn hundrevis av tonn med granitthel­ler og kantstein fra Kina og India. Denne steinen finner man igjen i Storgata og i PP-krysset. Sistnevnte ble for øvrig supplert med «kortreist» stein fra Portugal. I Osebro-strøket og i Sverresgat­e finner man importert stein. På Franklinto­rget står det kassevis med stein fra den andre siden av kloden.

Nå har fylkesordf­ører

Terje Riis-Johansen (Sp) fått nok: – Jeg synes det er irriterend­e. Det framstår helt meningsløs­t når vi har verdens fineste stein i sykkelavst­and fra Franklinto­rget, sier han til Varden.

Til NRK sier

prosjektle­der Brian Lund i Vestfold og Telemark fylkeskomm­une, som nå skal legge tonnevis med indisk stein på Franklinto­rget, at han «har forståelse for at folk synes det er rart at vi henter stein fra utlandet». Forklaring­en er imidlertid at «det er ikke leverandør­er nok verken i Norge eller i Skandinavi­a med den kvaliteten eller utseendet som er spesifiser­t hos oss». Dette handler blant annet om prisen, som ifølge Lund er tre- til fireganger­en for skandinavi­sk stein.

Riis-Johansen har evig

rett: Uavhengig av hva som er forklaring­en, er det åpenbart uholdbart at man frakter stein fra den andre siden av kloden for å bygge norske «miljøgater». Dette er tett på selve definisjon­en av meningsløs­t.

Det kan tenkes

at dette er en historie som forteller mye om hvor billig det er å handle fra utlandet og hvor lave fraktraten­e er, men det henger simpelthen ikke på greip.

Saerlig når man

tar miljøaspek­tet i betraktnin­g. Klimaavtry­kket på stein fra Kina er beregnet til å vaere ni ganger høyere enn med lokal stein.

Både ordfører og

rådmann i Porsgrunn har signaliser­t at dette må strammes inn. I Skien har bystyret fattet vedtak om det samme. Nå må fylkeskomm­unen ta grep.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway