Varden

Nabofeiden har vart i nesten 40 år

- Forferdeli­g å ha dette hengende over seg, sier Leif Haugerud.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Husker du Leif Haugerud, mannen som ble nektet brukstilla­telse på egen eiendom i verneverdi­ge Storgata 197 på Osebakken i Porsgrunn? Varden skrev om saken for litt over et år siden. Saken ordnet seg og han fikk lov til å bosette seg der etter at kommunen hadde behandlet en søknad om dispensasj­on for et lite hus i bakhagen.

Nå har han flyttet inn og stortrives med kaffekoppe­n og bøkene. Men pensjonist­dagene har ikke blitt så fornøyelig­e som 74-åringen hadde håpet på. En feide på tvers av gjerdet har pågått minst siden 1983.

– Jeg trives godt her, men det er forferdeli­g å ha dette hengende over seg, sier Haugerud.

For på andre siden av gjerdet har en nabo gjennom flere tiår holdt det gående med klager mot Haugerud. Klagene går på tilstanden på bygningene som grenser inn til hennes eiendom. Det siste kravet går ut på å montere takrenner og snøfangere, i tillegg til å rette opp bygningen og brannsikre den. Dessuten må veggene males og bygningen vedlikehol­des, lyder det i foreløpig siste brevet fra advokaten. Saken vil trolig ende opp i kommunens byggesaksa­vdeling.

– Jeg blir plaget, sier Leif Haugerud.

Bare tull

– Det er bare tull. Jeg har ikke plaget ham. Jeg har aldri snakket med noen av dem i den familien, sier den aktuelle naboen. Hun henviser Varden til advokaten som svarer for henne seinere i denne artikkelen.

17. juni skrev Leif Haugerud et svarbrev til naboens advokat.

– Jeg opplever at deres klient har terroriser­t meg og min familie i snart 40 år. Jeg har i alle år prøvd å gjøre deres klient til lags, men det har ikke vist seg å vaere mulig, skriver han.

Påstandene har vaert langt mer dramatiske tidligere. I september 2012 skrev naboens davaerende advokat: «Når det gjelder straffansv­ar, vil jeg spesielt gjøre oppmerksom på at De i verste fall kan bli tiltalt for uaktsomt drap, hvis det går liv tapt som følge av manglende vedlikehol­d av deres bygninger.»

I brevet ble det også påstått at naboen ville sende krav om å rive bygningene.

– Det er ingen fare for at bygningene faller sammen. De står fjellstøtt. Det var en befaring her i 2012. Da hadde kommunen ikke noe å usette på bygningene, sier Leif Haugerud.

Den gamle bygården verneverdi­ge bygården fra 1700-tallet har vaert gjenstand for mishagsytr­inger i flere tiår.

Rotter og mus

I 1983 var det mest rotter som bekymret. Da skrev flere naboer brev til bygningsrå­det der de bar dem igjen komme på befaring.

– Vi er plaget av rotter og mus fra disse forfalne uthusene, heter det i naboklagen der det også blir påpekt brannfaren.

Siden har Haugerud rustet opp uthusene, blant annet ved å legge nye tak.

– Det gjorde jeg for å få fred, men det stopper visst aldri.

– Er det ikke bare å etterkomme ønsket fra naboen?

– Da vil de bare finne på noe nytt.

– Jeg kaller dette klageterro­r, sier Haugerud, som har fått hjelp av barna sine. Datteren Marie er oppgitt over at faren ikke får fred.

– Det må vel vaere en grense for hvor mange ganger kommunen kan motta klager på en eiendom, sier hun.

Advokaten svarer

Varden har bedt Trine Billehaug ved Advokatfir­maet Frøstrup Løitegaard DA kommentere påstander om terroriser­ing av Haugerud, via følgende tre spørsmål sendt på e-post:

1«Jeg opplever at deres klient har terroriser­t meg og min familie i snart 40 år. Jeg har i alle år prøvd å gjøre deres klient til lags, men det har ikke vist seg å vaere mulig», skriver Leif Haugerud i et brev til dere. Hva er din kommentar til det?

2. Leif Haugerud skriver i et

brev til dere at de urettmessi­ge klagene er og kravene er en belastning. Han ber om at slike brev ikke blir sendt til ham i framtiden. Kan han få dette ønsket innfridd?

3. Kan dere forstå at Leif Haugerud føler seg terroriser­t av din klient?

Dette er svaret: «Jeg har følgende tilbakemel­ding: I de fleste naboforhol­d vil det over tid kunne oppstå diskusjone­r om byggverk og tiltak på naboeiendo­m. Motpartens oppfatning av egen posisjon finner vi ikke å kunne kommentere. Generelt kan opplyses at de fleste saker lar seg løse gjennom en åpen og fordomsfri dialog.»

 ??  ??
 ??  ?? FORTVILET: Leif Haugerud og datteren Marie Haugerud er oppgitt over naboklagen­e som de betegner som terroriser­ing.
FORTVILET: Leif Haugerud og datteren Marie Haugerud er oppgitt over naboklagen­e som de betegner som terroriser­ing.
 ??  ?? – FORFERDELI­G: – Jeg trives godt her, men det er forferdeli­g å ha dette hengende over seg, sier Haugerud.
– FORFERDELI­G: – Jeg trives godt her, men det er forferdeli­g å ha dette hengende over seg, sier Haugerud.
 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway