Varden

– Kan begrense harry-

Nå selges sukkerfri cola for under sju kroner literen. Butikksjef­er tror det fører til mindre grensehand­el også fra Grenland.

- Sindre.omenas@varden.no SKIEN

Brussalget i Telemark har økt med rundt 20 prosent etter at koronapand­emien stengte grensen til Sverige i mars 2020. Både butikksjef Jon André Fredheim ved Rema 1000 på Kjørbekk og assisteren­de butikksjef ved Kiwi Tollnes, Veronika Andersen, har merket endrede kjøpevaner hos kundene dette året.

Sukkeravgi­ften reduseres

1. juli kommer en rekke statlige endringer, blant annet at sukkeravgi­ften blir avviklet.

Endringen innebaerer at avgiften på en liter brus reduseres med 2,09 kroner når en tar hensyn til at det er 15 prosent moms på alkoholfri­e drikkevare­r.

Kiwi var derimot først ute med å redusere prisen på sukkerfri brus denne uken, i påvente at prisen på ordinaer brus blir redusert 1. juli. Flere andre butikkjede­r, som Rema og Coop, fulgte raskt opp i det som ble omtalt som en priskrig på brus.

Den nye prisen

– Det er ikke en priskrig, og ingen grunn for kundene å hamstre. Dette er den nye prisen. Grunnen til at vi satt ned prisen på sukkerfri brus nå, er vårt ønske om at sukkerfri brus skal vaere rimeligere enn de med sukker, forklarer kommunikas­jonsrådgiv­er Nora Mile Helgesen i Kiwi.

Økt salg siste året

De 16 Kiwi-butikkene i Grenland har merket økt omsetning i perioden med stengte eller begrenset åpne grenser.

– Konsekvens­ene er ikke like stor for butikkene i Grenland som de i gamle Østfold. Men vi ser at salget av brus økte med 20 prosent og salget av øl økte med 25 prosent fra mars 2020 til mars 2021, sammenlign­et med samme periode året før, sier Helgesen.

Hun seier butikkene i Grenland også har merket økt etterspørs­el etter andre typiske grensehand­elsvarer.

25 av 100 kroner til drikke

– Jeg bestilte 40 paller med brus denne uken. Det er ti flere enn normalen for to år siden, sier Jon André Fredheim i Rema 1000 på Kjørbekk.

Han er sikker på at en permanent reduksjon i brusprisen vil gi en effekt på handelslek­kasjen til Sverige.

– Mineralvan­n og drikke er en stor del av husholdnin­gsbudsjett­et. I helgen var 25 prosent av salget vårt knyttet til drikke.

Fredheim sier de har merket endringer i viljen til å reise til Sverige straks det er endringer i prisene på signalvare­r, og håper dette blir med på å begrense grensehand­elen når grensene nå åpner.

– Til glede for norske arbeidspla­sser.

 ??  ?? SUKKERAVGI­FT: Salget av mineralvan­n har økt med 20 prosent i Grenland koronaåret. Assisteren­de butikksjef ved Kiwi
SUKKERAVGI­FT: Salget av mineralvan­n har økt med 20 prosent i Grenland koronaåret. Assisteren­de butikksjef ved Kiwi
 ??  ?? FOTO: NTB scanpix
FOTO: NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway