Varden

Sterke reaksjoner på kloakk-utslipp

MDG-toppen leier ut deler av eiendommen til sommerturi­ster. Det kan bety mer urenset kloakk ut i badeparadi­set. Naboer på Skjelsvik reagerer sterkt.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Varden skrev nylig at MDGtoppen Dag Tore Seierstad og familien har tatt i bruk eiendommen, som ennå ikke er tilknyttet offentlig kloakk. Det betyr at avføringen går rett ut i Eidangerfj­orden.

Nå viser det seg at det ikke bare er han og hans egen familie som skal bruke eiendommen. Hovedhuset annonseres for utleie til ferieturis­ter i hele sommer. Pris per uke er 10.000 kroner. Det reklameres med ti sengeplass­er.

«Nede ved bryggene er det et hvileområd­e og solstoler. Ved siden av bryggen er det en barnevennl­ig badeplass med sandbunn og grunt vann.»

Den barnevennl­ige badeplasse­n er like ved der det slippes ut kloakk.

Reagerer

Flere naboer reagerer kraftig på at bruken av hytta med fritt kloakkutsl­ipp trappes opp for at eieren skal tjene mer penger. De finner seg ikke i at de må svømme i kloakk.

– Nå er det så å si ingen som orker å bade her. Sommeren er ødelagt. Det er arrogant av den nye eieren, sier Bjørnar Sveinsson som tropper opp sammen med en rekke andre naboer for å si sin hjertens mening via Varden.

En annen nabo, Atle Haugen, sier det var så sin sak at Seierstad og familien skulle bo der selv, men at det topper seg nå som eiendommen skal leies ut og at det dermed kommer kloakk fra langt flere personer.

– Hvorfor kan de ikke bare sette opp en snurredass? Da hadde alt løst seg, sier han.

Ikke akutt fare

Seierstad og familien skal bo i et anneks mens de leier ut hovedhuset med ti sengeplass­er, går det fram av en annonse på finn.no. Fra og med midten av august er planen å leie ut til studenter for 12.000 kroner per måned.

Kommunen ser ingen grunn til å gripe inn til tross for at det legges opp til en økt bruk av eiendommen ved Eidangerfj­orden.

– Jeg kan ikke se at det er en akutt fare for forurensni­ng, sier avdelingsl­eder Petter Hellum. Han er leder for Kommunalte­knikks avdeling for drift, vann og avløp.

Topp prioritet

Sakens kjerne er at eiendommen i Hvalenvege­n 70 på Skjelsvik aldri har vaert knyttet til det kommunale nettet. De siste årene har det bodd en enslig person der.

I vår ble eiendommen solgt til Dag Tore Seierstad, som er leder for stortingss­ekretariat­et til Miljøparti­et De Grønne. Med nye eiere ble det også flere beboere. Og mer kloakk. Da ga kommunen plutselig saken topp prioritet. Nylig ble det sendt ut et varsel om pålegg om å knytte seg til den offentlige kloakken.

Hellum sier at arbeidet etter planen skal starte i august/september.

Naboer Varden har snakket med mener det bør settes krav om et midlertidi­g hyttetoale­tt for å begrense utslippene.

Slik svarer huseier

Varden har bedt Seierstad kommentere om de føler ansvar for å redusere utslippene og viser til uttalelser om hyttetoale­tt.

Han svarer via SMS: «Vi er glade for akkurat å ha kjøpt hus i Porsgrunn og forholder oss til kommunen som ansvarlig myndighet og deres gode faglige vurderinge­r og anvisninge­r om vann og avløp.»

Han blir også bedt om å kommentere påstander om at de gir blaffen i at badevannet blir forurenset og at de har oppført seg arrogant:

«Vi har basert oss på den infoen vi har fått i forbindels­e med kjøpet om at avløpet går langt nok ut og dypt nok til at det ikke utgjør noe foruren

singsprobl­em. Vi bader selv fra brygga og har ikke opplevd noen problemer med det».

Hvalen velforenin­g har informert kommunen om at det kan vaere brudd på kloakkledn­ingen ut fra Hvalenvege­n 70. Gunn Ellen Bekkevold er leder i velforenin­gen.

– Men slik det er i dag, er det mange som ikke vil bade her. Vi må kjøre ungene våre til Heistadstr­anda, sier hun.

Bekkevold mener saken kunne vaert løst ved at kommunen skjøtet på ledningen.

Petter Hellum, som er leder for drift, vann og avløp i Porsgrunn kommune, sier at dette ikke er deres ansvar å sjekke om det er brudd på kloakkledn­ingen, like inntil land. Det er heller ikke kommunens ansvar å fikse et eventuelt brudd.

– Den ledningen er privat. Vi kan ikke gå inn og reparere en privat løsning, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? REAGERER: Atle Haugen, Bjørnar Sveinsson, Svein Sanna, Harald Lensebakke­n, Paal Haavorsen og Vidar Johnsen reagerer på at kloakkforu­rensingen i badeidylle­n får fortsette.
REAGERER: Atle Haugen, Bjørnar Sveinsson, Svein Sanna, Harald Lensebakke­n, Paal Haavorsen og Vidar Johnsen reagerer på at kloakkforu­rensingen i badeidylle­n får fortsette.
 ??  ?? RETT UT: Kloakken havner i sjøen her, bare noen få meter fra land.
RETT UT: Kloakken havner i sjøen her, bare noen få meter fra land.
 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway