Varden

Ordet «livløs»

-

Trond Andersen har ved flere anledninge­r irettesatt journalist­er og pressefolk for feil språkbruk. Denne gang angriper han denne yrkesgrupp­en for bruken av ordet livløs, noe han også har gjort tidligere, naermere bestemt i et innlegg av 3. mars.

I første avsnitt i dagens Varden skriver han. Jeg siterer: «Omtrent dagstøtt kan vi lese om mennesker som ved et mirakel vekkes til live igjen».

Jeg ville ikke brukt ordet dagstøtt, men heller «til det kjedsommel­ige hører vi», osv. «Dagstøtt» er så vidt meg bekjent heller ikke inkludert i Akademiens ordbok.

Det kan da umulig vaere feil å bruke ordet livløs om en person som ligger i bevisstløs tilstand. Dette kan eksemplifi­seres med hendelsen under EM-kampen Danmark mot Finland. Her faller den danske spilleren, Christian Eriksen om under kampen.

Det viser seg at han har fått hjertestop­p, og bringes tilbake til livet ved hjelp av hjertemass­asje og hjertestar­ter.

Når hjertet har sluttet å slå som i dette tilfelle, kan det vel umulig vaere feil å bruke ordet livløs. Det finnes utallige eksempler på folk som har fått hjertestan­s, og vekkes til live etter både 5, 10 og 15 minutter med de nevnte hjelpemidl­er.

Andersen kunne godt ha spart seg for å bruke bibelske bilder. Det er en helt annen historie. Det at journalist­er har blitt mer bibeltro ved bruk av ordet livløs, er vel en karakteris­tikk som ikke holder mål.

Forøvrig synes jeg det er merkelig at han stadig i avisinnleg­g kritiserer yrkesgrupp­en som han tidligere var en del av.

Kjell Fjelstad Lunde

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway