Varden

Spis chips og vaer glad

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Norske styringsma­kter og foreldre, som ofte går ut på det samme, har vaert opptatt av å gjemme bort pilsner og snop i butikkene. Voksne skal ikke bli unødvendig fristet av et glass alkohol til maten, og ungene skal ha null hull. Likevel er sunne livsnødven­digheter fra meieriene plassert innerst i lokalet. Da må man gå forbi alle fristelser før dagens melkekvote er i boks.

Vi som mer eller mindre er avhengig av både melk og potetgull («chips» blant venner) har lett for å gå på en smell. Posene med snadder fra Sørlandsch­ips og Maarud er nemlig plassert i depoter rundt i lokalet. Så hvis man mot formodning skulle gå glipp av hovedchips­hylla, så er det alltids ei råd. For de av oss som sliter med chips-avhengighe­ten, er dette bare mindre greit. Egentlig er det ikke det en gang. Mye verre, si. Gammel vane er vond å vende. Uvane er enda verre å bli kvitt. Riktig nok føles det ganske godt å vaere helt uansvarlig og kjøpe seg en pose på en helt vanlig mandag. Men så kommer blåtirsdag­en. Nyere forskning viser at det tar snaue 20 minutter å fortaere en potetgullp­ose av standard størrelse. Av en eller annen grunn bruker man omtrent like kort tid på de posene som er ekstra store. Jeg vet ikke om det finnes noen støttegrup­per for chipsavhen­gige. Anonyme chipsere (AC), for eksempel. «Jeg heter Per Arne. Jeg er chipsaholi­ker, men jeg chipser ikke lenger». Det som står etter kommaet er selvsagt bare utopi. Toget har gått.

Ved naermere ettertanke finnes det verre ting å vaere avhengig av enn foredlede nypoteter fra bønder på Sørlandet. Men det finnes også bedre ting. Skotske fotballres­ultater og Kveldsnytt. Sånn sett går det opp i opp. Summen av laster er for øvrig konstant. Og vel så det. Spis chips og vaer glad! Plutselig kan det vaere for seint.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway