Varden

Kanalens Cowboys

– Folk ringer da, veit du – og lurer på om jeg kan kjøre dem ut en tur. Da sier jeg ja, sier skipper og flåteeier Ola Solheim (62) muntert.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

▶ I kanalbygda Lunde finnes flere velfungere­nde farkoster. Blant dem som virkelig ruver på kanalbølja­n blå er flåten til Ola Solheim.

▶ LUNDE

Kanalfartø­yer som MS Victoria, MS Henrik Ibsen og MS Telemarken er vel kjente. Men i kanalbygda Lunde finnes så visst også andre velfungere­nde farkoster. Blant dem som virkelig ruver på kanalbølja­n blå er flåten til Ola (egentlig Olav) Solheim. Sammen med blant ande Ole Pedersen og Olaf «Olagutt» Rønningen baerer Solheim med stolthet T-skjorte med påskriften «Kanalens Cowboys».

Meget sosial skipper

– Vi har vaert mange om bord ja. Men etter at koronaen kom har det vaert litt begrenset, forteller skipper Solheim og hilser oss varmt velkommen om bord i flåten der den ligger til kai ved Bua brygge i Lunde. Flåten og Kanalens Cowboys har allerede lagt bak seg fire somre på vannet etter at farkosten ble bygget hjemme i tunet hos Ola Solheim.

– Det er «Olagutt» som er byggeansva­rlig. Han har hjulpet til veldig mye, forteller Solheim som har Ole Pedersen som offisielt utnevnt DJ, nestkomman­derende og den som overtar ansvaret når Solheim selv ikke er til stede.

Flåteskipp­er Solheim forteller at flåteinter­essen hans for alvor ble vekket da han fikk lånt seg et eksemplar av arten.

– Men den var liten og smal. Jeg kikka på hvordan eieren hadde bygd den. Så dro vi til i tunet hjemme. Naboene lurte på om jeg bygde ny veranda, forteller skipperen som er tydelig på hva som er den største verdien ved å eie en flåte av betydelig størrelse.

– Det er så trivelig. Du får med deg mange mennesker. Det er da det er moro. Jeg liker å ha mennesker rundt meg, sier han.

Veier naer fem tonn

Solheims flåte, som bare kalles flåten, er naer 50 kvadratmet­er stor fordelt på ti meters lengde og snaue fem meters bredde. Matchvekte­n er regnet å vaere rundt 4,7 tonn – uten folk. Og navnet på vennegjeng­en, som mer enn gjerne treffes på farkosten, er inspirert av en velkjent TV-serie.

– Det var det programmet som het «Fjorden Cowboys», veit du. Vi ble inspirert der. Men bare av navnet, opplyser skipper Solheim og nestkomman­derende Pedersen før de byr på kaffe og hjemmelage­t ostekake

– laget av en vennlig dame oppi gata, får Varden opplyst.

– Sånn ble det «Kanalens Cowboys». Vi kjører tross alt langs kanalen. Det er så fint her at, konstatere­r Solheim.

Lett for den som kan det Fiskesteng­er og redningsve­ster hører naturlig hjemme på flåten som har sitteplass til mange, ståplass til enda flere og drives av en 50 hesters fastmonter­t påhengsmot­or.

– Hvordan er flåten å manøvrere? Den ruver tross alt på vannet …

– Det er veldig lett når du kommer inn i det. Men du kan ikke slippe gassen og prøve å svinge. Da går det rett fram, opplyser skipper Solheim.

– Flåten er ikke bygget for fart. Vi liker ikke fart vi heller. Du skal jo få stoppet også, konstatere­r de tre «kanalcowbo­yene».

– Hva sier folk om farkosten? – Mange vil se og gjerne vaere med ut en tur. Da tar vi dem med. Og folk ringer da, veit du – og lurer på om jeg kan kjøre dem ut en tur. Da sier jeg ja, sier Ola Solheim.

Han mener det for tida finnes 12–13 flåter i Lunde.

– Men det er mest små da og rundt tre-fire store. Men ingen like store som denne. Og denne flyter, lover skipperen.

Flåten framstår som svaert godt egnet for festlige lag. Solheim & co. er like fullt klare på hva som er regel nummer én ved bruk:

– Her er det «Solheim og venners regler» som gjelder. Det skal bare vaere hyggelig om bord, sier Ole Pedersen.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ??  ?? SJEKK DEN FARKOSTEN: Ola (egentlig Olav) Solheim (fremst) er eier og skipper på den naer 50 kvadratmet­err store flåten som her ligger til kai ved Bua brygge i Lunde. Olaf «Olagutt» Rønningen (midten) og Ole Pedersen er også framskutte medlemmer av flåtegjeng­en som går under navnet «Kanalens Cowboys».
SJEKK DEN FARKOSTEN: Ola (egentlig Olav) Solheim (fremst) er eier og skipper på den naer 50 kvadratmet­err store flåten som her ligger til kai ved Bua brygge i Lunde. Olaf «Olagutt» Rønningen (midten) og Ole Pedersen er også framskutte medlemmer av flåtegjeng­en som går under navnet «Kanalens Cowboys».
 ??  ?? I SITT RETTE ELEMENT: Ola Solheim og «Kanalens Cowboys» er ofte ute på tur på kanalen.
I SITT RETTE ELEMENT: Ola Solheim og «Kanalens Cowboys» er ofte ute på tur på kanalen.
 ??  ?? GOD STEMNING: Her passerer MS Victoria herrene Pedersen (f.v.), Rønningen og Solheim mens lufttemper­aturen har nådd 28 pluss.
GOD STEMNING: Her passerer MS Victoria herrene Pedersen (f.v.), Rønningen og Solheim mens lufttemper­aturen har nådd 28 pluss.
 ??  ?? ALT PÅ STELL: Korrekt merket livbøye er naturligvi­s på plass om bord.
ALT PÅ STELL: Korrekt merket livbøye er naturligvi­s på plass om bord.
 ?? ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway