Varden

Romandebut­erer om sykdom

Hvor vanskelig er det å vaere privat om sykdom i en verden som krever at man viser fram alle deler av sitt liv?

-

Oslobosatt­e Eivind Grip Fjaer utforsker dette i en ny roman. Han er et nytt navn på den skjønnlitt­eraere arenaen, der han har meldt seg via forlaget Kolon med debutroman­en «Det stemmer ikke».

Romanen lar oss bli kjent med en mann som får kreft og som tenker igjennom livet sitt og måten vi mennesker omgås på. Vi følger ham til behandling på Radiumhosp­italet, og vi følger også med på refleksjon­er han gjør seg om fortiden, om forholdet til kjaeresten Marianne og til andre.

– Etter at jeg hadde vaert veldig syk trengte jeg noe meningsful­lt å drive med, hvor det ikke hadde noe å si om resultatet ble dårlig, eller om det ble til noe i det hele tatt. Til slutt ble notatene til en roman, forklarer forfattere­n til NTB. Han legger til at når han lar hovedperso­nen i boken bli syk, som han selv ble, så kunne han dra nytte av egne erfaringer under romanskriv­ingen.

– Men da jeg satt og skrev, var det gøyest å dikte opp scener ut fra små ideer og se hvordan en måte å forholde seg til omverdenen på, kunne spille seg ut, forklarer han om romantilbl­ivelsen.

Kan ikke skjules

Et av flere tema i «Det stemmer ikke» er hvordan man forteller om personlige kriser.

– Hovedperso­nens sykdom gjør ham utilpass i denne bekjennels­eskulturen, hvor avgjørende, egne erfaringer skal innlemmes i en selvpresen­tasjon og underholde andre. Han har ikke lyst til å vise seg fram for andre som kreftsyk, men samtidig er det ikke noe som kan skjules, forklarer Fjaer.

På spørsmål om hvilke stikkord som kan gi en liten ledetråd til hva vi kan forvente oss når vi begir oss inn i hans litteraere univers, svarer han «sex», «sykdom» og «lammende selvbeviss­thet»

Minnet om husarrest

Den ferske forfattere­n er glad for sommer og sol etter en vinter som ikke går inn i historien som den beste i sitt slag. Selv om den bød på en aldri så liten utenomjord­isk opplevelse.

– I vinter føltes det som jeg satt i husarrest i leilighete­n i Oslo. Men broren min klarte å fly et helikopter på Mars, så det var utvilsomt en opptur for hele familien, sier forfattere­n.

Norske Håvard Fjaer Grip var nemlig sentral i prosjektet med å fly et helikopter på Mars, og uttalte under en pressekonf­eranse med NASA at de 39 sekundene med helikopter­flyging i april gikk helt etter planen.

 ?? FOTO: ANKITA SHRESTHA ?? NY I KOLON-STALLEN: Eivind Grip Fjaer som i sin første roman skriver om sykdom og fellesskap.
FOTO: ANKITA SHRESTHA NY I KOLON-STALLEN: Eivind Grip Fjaer som i sin første roman skriver om sykdom og fellesskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway