Varden

På urgamle tufter reiser nye melodier

Nytt møter virkelig gammelt når utendørsfe­stivalen Eufemiadag­ene arrangeres i hjertet av Middelalde­rparken i Oslo 6.– 8. august.

- OSLO

Det var i Gamlebyen det skjedde i middelalde­ren, og her er det også nå skikkelig liv og røre. Modus–senter for middelalde­rmusikk, et ressurssen­ter som fremmer middelalde­rmusikk ved hjelp av konserter, bestilling­sverk, kurs og foredrag, planlegger festival.

– Eufemiadag­ene er i startfasen, men festivalen har et stort potensial til å utvikle seg, sier leder for ModusHuset, Gro Siri Ognøy Johansen. I år arrangeres festivalen for fjerde gang, og både jazz, rock, folke- og middelalde­rkonserter, byhistorie, nattjam og åpen scene, står for tur.

– Derfor har vi ikke først og fremst fokus på «kjente» artister, men heller nykommerne og nye musikkuttr­ykk som kombinerer det tradisjone­lle med et samtidsutt­rykk.

Ble et tomrom Eufemiadag­ene utspiller seg tett ved Oslos eldste ruiner og er rett og slett kalt opp etter Dronning Eufemia som i sin tid levde og virket her. Eufemia av Rügen var Norges dronning fra høsten 1299 til sin død i 1312.

– Dronningen var kjent for sin kulturelle interesse og innførte hoffliv og ridderkult­ur i Håkonshall­en i Oslo. Jeg hadde lyst å lage en festival som gjorde historien om henne kjent med musikk, foredrag og nye kunstprosj­ekter, forteller Ognøy Johansen. Hun legger til at ideen bak festivalen er nettopp det å blande gammelt med nytt.

– Etter at Øyafestiva­len flyttet fra området ble det jo også et tomrom i Middelalde­rparken, slår hun videre fast og legger til at kulturarv og historiefo­rmidling står sentralt under festivalen. I år fortelles blant annet historien om hvordan fem kvinner ble stilt for retten og halshogget etter den store bybrannen i 1624.

– Kulturarv er spennende når vi kan se en sammenheng og laere om vår egen tid, sier Ognøy Johansen–som skyter inn at når BaneNOR har lagt fram sine planer om Middelalde­rparken, og mye nytt er på trappene, så er det kanskje ekstra viktig å ikke glemme den unike historien stedet hviler på.

Pandemispø­kelset

Det å rigge til en festival i pandemitid er på alle måter risikospor­t, og Ognøy Johansen er klar på at festivalen skal arrangeres i tråd med smitteråd og restriksjo­ner.

– Vi har gode ordninger når det gjelder smittevern. Det er fremdeles begrensnin­ger på antall plasser så vi vil at folk forhåndsbe­stiller billetter. At flere nå er vaksinert er et pluss, slår hun fast.

Hun understrek­er at det er mange krefter i sving som står på for at festivalen skal bli en realitet selv om pandemispø­kelset fortsatt henger i luften.

– Vi har ikke festivalst­øtte, og festivalen er idealistis­k og til nå basert på et sterkt engasjemen­t om å skape liv i Oslos gamle by, sier hun – og trekker avslutning­svis fram noen høydepunkt­er på programmet.

– Jeg gleder meg til å høre de unge nye gruppene fra Universite­tet i Agder og Norges musikkhøgs­kole. To av utøverne har jeg fulgt siden de ble født, og begge er oppvokst med middelalde­rmusikk. De har selv valgt jazzimprov­isasjon og folkemusik­k som eget kunstuttry­kk.

NTB

 ?? FOTO: EUFEMIADAG­ENE ?? MODUSHUSET: Det er fra ModusHuset Eufemiadag­ene springer ut – en festival der musikk og historie går hånd i hånd.
FOTO: EUFEMIADAG­ENE MODUSHUSET: Det er fra ModusHuset Eufemiadag­ene springer ut – en festival der musikk og historie går hånd i hånd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway