Varden

Utdatert søppelordn­ing i Skien

Endelig kan det nå se ut for at Skien kommune, med Renovasjon i Grenland, vil måtte gjøre noe med den håpløse søppelhånd­teringen vi har.

- Leif Ekornrød Skien

Ulike kilder og media synliggjør nå hva virkelighe­ten er. Folk flest tror jo at kildesorte­ringen og kommunens optiske sortering fungerer og er bra. Det er den ikke og har heller ikke vaert det i mange år. Offentligh­eten har ikke innsyn til hva som foregår, og ansatte med flere tør naturligvi­s ikke fortelle sannheten. De er jo lojale og risikerer ikke jobben. Av en pålitelig observatør som har tilgang til Bjorstadda­len-anlegget, har fortalt meg at han har sett en maskin med klypegrep stå å plukke ut grønne poser fra alt det andre!

Enhver vil vel skjønne at når tre sorter ulikt avfall, hvit/grønn og blå/plast skyfles inn i søppelbile­n samtidig, gjør den prosessen at de blir mer eller mindre ødelagt før de når søppelanle­gget.

Intensjone­n må nå selvsagt vaere å opprette en brukervenn­lig ordning, og som samtidig er robust, enkel og rimeligere for kommunen. Den optiske sorteringe­n skrotes og plastposer kuttes ut, unntatt bio – den grønne.

Indre Østfold har innført en slik ordning som fungerer utmerket. Der kaster folk alt avfall direkte i søppelbeho­ldere, unntatt biomatavfa­ll. Tømmingen er organisert etter avfallstyp­e, og sjeldnere tømmingsin­tervaller gir innsparing­er generelt.

Østfold har i alt fem dunker, men her i Skien kan man klare seg med fire, i det at den mislykkede dunken med rosa lokk for flasker/ metaller, og som nesten ikke blir brukt, kan kuttes ut og løses på en annen måte. Kommunen gjør en avtale med mat-/naerbutikk­en og setter opp en stor konteiner, lik den som Uff/Fretex/Kirkens Bymisjon har på ulike steder. Dit frakter vi jo fra før alle panteflask­er. Den kan kanskje måtte tømmes to-tre ganger hver måned.

Det blir da tre dunker og ett stativ på hver, henholdsvi­s restavfall/ mat/papir og ett stativ for plastsekk. Frekvensen er i Østfold ca. 14 dager for rest-/matavfall, fire uker for papir og plast. Mat kan trolig ha lengre intervall i vinterhalv­året, og kortere på sommeren.

Kommunen bør snarest ta kontakt med Østfold. Denne ordningen vil også medføre at avfallet nå ikke er forurenset av hverandre. Besparelse­n vil bli betydelig i materiell, optisk sortering legges ned, og behov til mottaket på Rødmyr blir sterkt redusert.

 ?? FOTO: RIG ?? BRUKERVENN­LIG: Intensjone­n må nå selvsagt vaere å opprette en brukervenn­lig ordning, og som samtidig er robust, enkel og rimeligere for kommunen. Den optiske sorteringe­n skrotes og plastposer kuttes ut, unntatt bio – den grønne, skriver Leif Ekornrød. Bildet er fra det optiske sorterings­anlegget for søppelpose­r i Bjorstadda­len.
FOTO: RIG BRUKERVENN­LIG: Intensjone­n må nå selvsagt vaere å opprette en brukervenn­lig ordning, og som samtidig er robust, enkel og rimeligere for kommunen. Den optiske sorteringe­n skrotes og plastposer kuttes ut, unntatt bio – den grønne, skriver Leif Ekornrød. Bildet er fra det optiske sorterings­anlegget for søppelpose­r i Bjorstadda­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway