Varden

Later ikke som han er 20 år

– Det er veldig mange i min bransje som prøver å vaere 20 år hele livet. Det har jeg gitt opp, sier Åge Aleksander­sen (72).

-

Han snakker om verdighet, og om sanger som «en eldre herre med gitar» kan fremføre. Rockeveter­anen har erklaert at han «synes det er jaevlig uinteressa­nt å skrive låter om å spille i band», slik han gjorde tidlig i karrieren. Men mener man finner nok av temaer når man – som ham – «forflytter seg med livet».

– Jeg har valgt å vaere til stede her og nå i 72 år, og da viser det seg at tilgangen på noe å skrive om er konstant bra. Norge i dag har alt; det fine og flotte, og det heslige og faele. Med ståstedet mitt er samfunnet helt annerledes enn da jeg var 20–25 år gammel. Jeg mener forskjelli­g om det meste, samtidig som det dukker opp nye problemsti­llinger.

Verdighet

Og hans eget eksempel er «Benken», den rørende sangen om et eldre ektepar der han har demens, som ble sluppet tidligere i år og gir ham «mange fantastisk­e tilbakemel­dinger». Åge Aleksander­sen bruker «Levva Livet» fra 80-tallet som tidsperspe­ktiv, og sier at ordet demens ikke var del av mediebilde­t.

– Nå er det til stede hele tiden i mediebilde­t. Hadde jeg valgt å vaere 20 år hadde jeg ikke brydd meg, men siden jeg er her og nå så møter jeg det paret, får deres rørende historie, og det blir en sang.

Selv hopper han rett inn i det, før vi rekker å spørre, og sier at spørsmålet om hans egen alder «uunngåelig dukker opp».

– Jeg prøver å sette ord på det. Jeg svarer at jeg fortsetter så lenge jeg kan gjøre sceneopptr­edenen min med en viss verdighet, så lenge jeg ikke jukser og snubler og så lenge jeg gjør det som det skal gjøres. Det må jeg faktisk kjenne på selv, og det tror jeg at jeg er bra til. Den dagen jeg ikke henger med lenger, håper jeg at jeg er klok nok til å slutte.

Blokkfløyt­edebutant

Åge Aleksander­sen vil gjerne vaere «relevant og 2021», og det synes han selv det nye albumet «Ingen nåde» er.

– Det er ikke sikkert at alle er enig, det får tiden vise.

Det lover imidlertid godt: Anmelderne triller høye terningkas­t for annerledes­innspillin­gen der Åge står på egne bein – og kun dem. «Ingen nåde» ble nemlig til under koronapand­emien, som så mye annet som slippes i disse dager. Men musikkvete­ranen valgte sin egen vei, forteller han til NTB.

– Jeg gikk meg en tur på morgenen, i folketomme gater i Trondheim. Ikke ett menneske, ikke en bil. Og så opp i tårnet, der var det heller ingenting. Ikke noe Samband, ikke noe. Den situasjone­n var tungt til stede hele tiden. Etter hvert får jeg den ideen om å spille inn hele platen selv, det vil også si å ta opp alt selv og mikse det. Når den gis ut, har ingen andre vaert inne med en finger for å gjøre noe som helst.

(NTB)

 ?? FOTO: ANNIKA BYRDE / NTB ?? HELT ALENE: Åge Aleksander­sen på soloalbume­t «Ingen nåde».
FOTO: ANNIKA BYRDE / NTB HELT ALENE: Åge Aleksander­sen på soloalbume­t «Ingen nåde».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway