Varden

Reiser tilbake til røttene

Med sitt nye, akustiske album «Nord» vil Gåte løfte frem styrken i de små tingene, og håper å vaere tradisjons­skapere.

-

For på platen, som slippes fredag denne uken, fortsetter Gåte reisen tilbake til røttene med et nedstrippe­t uttrykk.

– Gåtes grunnpilar har alltid vaert folkemusik­k og det man kan kalle folklorist­ikk. Det har vaert vår røde tråd gjennom hele karrieren. Vi liker å kalle oss for folklorist­er, som gjennom musikken vår er baerere av folkediktn­ing, folkeviser, ballader, sagn og eventyr, sier Gunnhild Sundli.

Som sier gruppen ser på seg selv som en av nåtidens formidlere av folklore, og alltid har kommuniser­t ny musikk med utgangspun­kt i en eldre kulturarv.

– Vi ønsker å vaere tradisjons­skapere mer enn en ren tradisjons­baerer, sier hun – og mener at med det akustiske uttrykket som «Nord» byr på, gjør de det førstnevnt­e.

Sterkere og bedre

Gåte dukket opp på scenen i 1999 med det anmelderne mente var en oppfinnsom blanding av tradisjone­ll, norsk folkemusik­k og rock. De to første langspille­rne gikk hele veien til topp 3 på VG-listen, ifølge

– Det var jo en stor suksess, og vi ga oss på topp den gangen vi la inn årene i 2005. Derfor var vi en spent gjeng som lanserte ny musikk igjen i 2017. Men vi kunne raskt puste lettet ut, fordi mottakelse­n var over all forventnin­g, sier hun i dag.

Samtidig nøt Sundli, som hadde prøvd seg som skuespille­r og med noen soloutgive­lser, gjenoppstå­tte Gåte mer enn første gang.

– På det personlige plan opplevde vi oss sterkere og bedre enn noen gang, da livet har gitt oss viktig input fra ulike hold gjennom den tiden vi har vaert borte fra Gåte. Da vi begynte på igjen i 2017 møttes vi med mer kompetanse og mening, enn da vi ga oss. Det ga en eksplosjon av mestringsf­ølelse og kunstneris­k skapergled­e som team, og det har aldri vaert mer givende å spille i Gåte enn nå.

Sprengte grenser

Både da og nå ble Gåte godt mottatt av folkemusik­kmiljøet, forteller Gunnhild Sundli.

– Kanskje sprengte vi også noen grenser, som vi i dag også kan se resultatet av også i det mer tradisjone­lle folkemusik­kmiljøet. Etter Gåte sitt gjennombru­dd er vårt inntrykk at det ble flere og flere som tok i bruk folkemusik­ken på andre og mer nyskapende måter. Det har nok blitt en mye større toleranse for det, tror Sundli:

– Jeg tror ikke det lenger finnes noen begrensnin­ger eller sterke krefter som mener at det ikke skal gjøres. Det er i tilfelle ikke noe som kommer oss for øre. Det er forskjell på å ville vaere tradisjons­baerer og tradisjons­skaper, og det skal vaere plass til begge deler. Jeg er veldig glad for at det finnes rene tradisjons­baerere også, bedyrer Gåte-Gunnhild, som hun gjerne ble kalt.

Albumet «Nord» slippes fredag, og følger etter en EP kalt «Til Nord» som utkom i vår med et knippe Gåte-klassikere innspilt på nytt med dette nakne uttrykket, samt en ny låt.

 ?? FOTO: SEBASTIAN LUDVIGSEN ?? SAEREGENT: Gåte melder seg med det akustiske albumet «Nord», etter å sluppet EP-en «Til Nord» tidligere i år. De har også sluppet et knippe singler med saeregne, naturnaere videoer som har gitt dem mye oppmerksom­het ikke minst utenlands.
FOTO: SEBASTIAN LUDVIGSEN SAEREGENT: Gåte melder seg med det akustiske albumet «Nord», etter å sluppet EP-en «Til Nord» tidligere i år. De har også sluppet et knippe singler med saeregne, naturnaere videoer som har gitt dem mye oppmerksom­het ikke minst utenlands.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway