Varden

Litt av en avtale

-

Bamble kommune og HR-sjef Kristin Alseth Hansen har inngått en avtale som sier at hun fratrer sin stilling like over nyttår. Videre sier avtalen at arbeidstak­eren, i to og en halv måned, skal ha en stilling på førti prosent «knyttet til innføring av kvalitetss­ystem, opprettels­e og implemente­ring av regelverks­forum», mens 60 prosent skal vaere lønnet studieperm­isjon. Deretter skal hun ha 100 prosent lønnet studieperm­isjon i 14 måneder – uten arbeidspli­kt. Videre får den avtroppend­e HR-sjefen feriepenge­r og pensjonsop­ptjening. Bamble kommune dekker kurs på BI «oppad begrenset til kr 100.000».

Det er ikke uvanlig at arbeidsgiv­ere innvilger søknader fra arbeidstak­ere om å studere i arbeidstid­en. Endog med full lønn. Men det er en åpenbar betingelse at arbeidstak­eren skal øke sin kompetanse, for deretter å returnere til sin stilling eller på annet vis bidra hos sin arbeidsgiv­er.

Dette er ikke i naerheten av å vaere tilfellet her, for avtalen Bamble kommune har inngått med sin HRsjef, er en avtale som regulerer opphør av arbeidsfor­holdet. Alseth Hansen skal ikke tilbake i jobb i Bamble kommune. HR-sjefen kan endatil begynne i arbeid hos en annen arbeidsgiv­er, uten at det kommer til avkorting.

Bakgrunnen er selvsagt den såkalte varslingss­aken, der det kom varsler mot HR-sjefen fra de tillitsval­gte i Fagforbund­et, NITO, sykepleier­forbundet, FO og hovedverne­ombudet i kommunen. I oktober kunne Varden fortelle at Bamble kommune har betalt over 2,5 millioner kroner i advokatutg­ifter i saken. Varslingss­aken omtales også i sluttavtal­en med HR-sjefen, ved at det avtales at Bamble kommune ikke skal si noe annet enn at varslingss­aken er avsluttet «og det har ikke blitt funnet kritikkver­dige forhold» og at HR-sjefen «har opplevd varslingss­aken som krevende» og har «derfor søkt og fått innvilget studieperm­isjon».

Dette er bemerkelse­sverdige opplysning­er. Dersom det ikke ble funnet kritikkver­dige forhold, må man kunne anta at saken var ute av verden, og HR-sjefen hadde to muligheter: Gå tilbake på jobb eller si opp selv. Ingen av delene skjer, og i stedet inngås en avtale om å studere i lang tid med full lønn.

Det er til å forstå at kommunen har hatt et ønske om å få saken ut av verden, men her har Bamble kommune inngått en avtale som er så uforståeli­g kostbar og dårlig at innbyggern­e i kommunen har grunn til å reise spørsmål ved bruken av fellesskap­ets midler. Hvorfor skal skattebeta­lerne i Bamble betale for studiene til en leder som ikke skal jobbe i kommunen?

 ?? ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway