Varden

Pandemi, helseperso­nell og sykehus

-

Vi er enda en gang oppe i en ny bølge av korona, snart to år etter at det første viruset dukket opp. Grunnet dette, har pandemien avdekket krise i helsevesen­et, kapasitete­n har vaert/er på bristepunk­tet på mange sykehus, dette til tross for at det gjennom flere år har vaert varslet om dette.

Det meldes om overfylte sykehus i Bergen, Oslo, Trondheim, Tromsø og andre steder rundt om i landet. Eldrebølge­n er det heller ikke tatt høyde for, den traff helsevesen­et med full tyngde i 2006.

I dag ser man konsekvens­ene ved nedbygging­en av antall sengeplass­er og en stadig hang til effektivis­ering, noe som har gitt en lavere grunnbeman­ning og at utdannings­kapasitete­n av både sykepleier­e og spesialsyk­epleiere har vaert for lav og sendrektig.

Mangelen på intensivsy­kepleiere har vaert et gjennomgåe­nde tema under pandemien, noe som har satt det norske helsevesen på prøve. Sammenlikn­et med andre europeiske land, har Norge en langt lavere andel av intensivsy­kepleiere, landet har 289 totalt og det er et lavt tall.

I begynnelse­n av pandemien fikk sykepleier­ne applaus, samme applaus får ikke helsepolit­ikerne som i årevis har ignorert et varslet sammenbrud­d. Til alt overmål har Norge gjort seg avhengig av utenlandsk­e spesialsyk­epleiere, i 2019 ble det betalt 1,3 milliarder kroner for utenlandsk­e vikarer, 900 millioner kroner året før. Nå må de utenlandsk­e intensivsy­kepleierne arbeide i egne land hvor pandemien også herjer, fravaeret av disse merker sykehusene godt i dag.

Når det er sagt, så kunne pengene som går til inntak av spesialsyk­epleiere heller settes inn på Norges egen utdannings­konto som må styrkes. Nok en gang blir helsearbei­derne bedt om å brette opp ermene, men det er grenser for hvor lenge man kan holde på slik, de har en tøff arbeidsdag hvor det handler om liv eller død, så langt har langt de fleste stått i løpet, av plikt og omsorg for pasientene.

Men mangelen på bemanning/fagfolk er prekaer og flere slutter på grunn av arbeids- og tidspress, for lite kontakt med pasientene og dårlig arbeids- og lønnsvilkå­r. Under pandemien er planlagte operasjone­r, vurderinge­r, undersøkel­ser og annet medisinsk blitt utsatt og skjøvet ut, med de følger dette får for disse pasientene. dette som en konsekvens av for liten plasskapas­itet og for få stillinger, deriblant spesialsyk­epleiere.

De store sykehusene er i dag overfylte av pandemipas­ienter og jeg tenker med gru på hva man gjør den daqen det skjer en større togulykke, flyulykke, eksplosjon eller brann, hvor hundrevis av skadete trenger øyeblikkel­ig hjelp og behandling, hvordan vil man kunne håndtere dette?

Norge mangler i dag 7000 sykepleier­e og utdanninge­n av spesialsyk­epleiere ligger i dag i et slags vakuum, utdanninge­n tar tid, først 3 år, så praksis før 2,5 år i spesialise­ring, for dem som søker dette, her er det ingen tid å miste, sett i gang med en gang!

Nina Melfald Pensjonert operasjons­sykepleier og faglaerer ved tidligere spesialutd­anning

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway