Varden

Tror omikron snart er her

Omikron vil sannsynlig­vis ta over all smittespre­dning av covid-19. Nå er målet å kjøpe seg tid for å få kunnskap om det nye viruset.

- Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

Norge fikk onsdag sine første, bekreftede tilfeller av omikron-viruset. Det er foreløpig ikke mistanke om at viruset har kommet til Telemark, men vi kan forvente at viruset sprer seg hit i løpet av relativt kort tid.

Tar over for delta

– Ja, det kan vi. Jeg tør ikke spå når, men hvis det siste utbruddet i Oslo er omikron tar det sannsynlig­vis ikke lang tid, sier Anders Mølmen, kommuneove­rlege i Bamble.

Den oppfatning­en deles av kommuneove­rlegene i Porsgrunn og Skien.

– Det kan se ut til at omikron tar over for delta, hvis vi ser på hva som skjer i SørAfrika. Hvis det stemmer her også vil vi snart oppleve at det er omikron i området vårt, sier Jan-Arne Hunnestad, kommuneove­rlege i Porsgrunn.

Ekspertene tror viruset er mer smittsomt enn tidligere varianter, og det nye viruset vil sannsynlig­vis ta over all spredning av covid-19. Det er kun snakk om tid.

– Vi må vaere forberedt på at omikron vil kunne ta over på samme måte som delta gjorde, i løpet av noen uker, sier kommuneove­rlege i Skien, Anne Gunhild Waagsbø-Kjellsen.

Det er innført nye rutiner for å avdekke mulig smitte av omikron raskest mulig. Alle positive prøver skal nå analyseres for hvilken virusvaria­nt det er snakk om.

– Kommer det en prøve tilbake som ikke er delta, så skal den behandles som mistenkt omikron. Da må husstandsm­edlemmer og naerkontak­ter gjennom et strengere regime enn ved deltavaria­nten. Vi vil gjøre dette i tett samarbeid med FHI. Du kan blant annet ikke teste deg ut av karantene, sier Mølmen.

To av de største usikkerhet­smomentene ved omikron er hvor syk man blir og hvor god effekt vaksinen har.

– Hvis vi er heldige skjer det ikke annet enn at omikron erstatter delta, men uten at antall smittede eller sykdomsbyr­den øker betydelig. Altså at vaksineeff­ekten er god også mot denne varianten. Men dette vet vi ikke så mye om ennå, sier Waagsbø-Kjellsen.

Trenger mer kunnskap

Nå gjelder det å forsinke spredninge­n av omikron i samfunnet for å få mer kunnskap om det nye viruset.

– Foreløpig lite kunnskap er vel den største usikkerhet­en slik jeg ser det. Målet med håndtering av omikron er å forsøke å forsinke spredninge­n av det i Norge så mye som mulig, slik at man kjøper seg tid til å samle mer kunnskap, sier Waagsbø-Kjellsen.

 ?? ARKIVFOTO ?? SNART: Kommuneove­rlegene Anne Gunnhild Waagsbø-Kjellsen (Skien) og Anders Mølmen (Bamble) tror det bare er snakk om tid før omikron kommer til Telemark.
ARKIVFOTO SNART: Kommuneove­rlegene Anne Gunnhild Waagsbø-Kjellsen (Skien) og Anders Mølmen (Bamble) tror det bare er snakk om tid før omikron kommer til Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway