Varden

– Trenger å spille for å leve videre

Håkon Austbø fikk mer tid til overs enn han foretrakk under koronapand­emien. Det ble det bok av.

-

Og i første kapittel røper den internasjo­nalt kjente pianisten at han opplever fritid som «uvant og skremmende» For Austbø mener musiker er en tilstand, ikke et yrke. «Du er den musikken du spiller, og den musikken er livet ditt», skriver han i første kapittel. Om han tror unge talenter vil skremmes vekk av dette slitet som ligger bak?

– Hvis de skremmes tror jeg ikke de egner seg for dette yrket. Å bli musiker er ikke noe man bestemmer seg for; man blir det ut av nødvendigh­et, sier han til NTB.

Reflektere­r over mangt Boken Austbø skrev heter «Motstrøms: Refleksjon­er over et musikerliv». For mot strømmen har han alltid gått; slik Mona Levin beskrev ham i 1998: «I en strømlinje­t verden som streber etter det internasjo­nale mezzoforte, en musikkform som ikke sjokkerer noen, går pianisten Håkon Austbø stadig mot strømmen, som han har gjort siden sin debut 15 år gammel i 1964».

Han fortsatte å gå sine egne veier, valgte repertoar få andre gir seg i kast med, og arbeidet på tvers av kunstarter. Gjennom et langt musikerliv har Austbø gjort seg mange refleksjon­er om blant annet musikkens plass i samfunnet, om hvordan kulturlive­t fungerer og hvordan vi forholder oss til natur og miljø. Han har tatt det opp i offentligh­eten før – og nå gjør han det på ny i bokform.

Klassisk-bekymring «Motstrøms» er mer enn en biografi, han bruker sidene også til å uttrykke sin bekymring ikke minst over fremtiden til klassisk musikk

– Absolutt, og dette er nok en grunn til å skrive boken. Ikke bare den klassiske musikken, men hele kulturarve­n vår står i spill, sier han til NTB. I boken beskriver han hvorfor han mener klassisk musikk er mest utsatt.

Faerre laerer noter, laerer noe om musikk. Da han gjorde sin konsertdeb­ut i 1964 fikk han ni anmeldelse­r. Idag vanker det knapt anmeldelse­r, sier Austbø, som mener den klassiske musikken blir angrepet fra alle kanter.

«Ikke bare blir den mer og mer marginalis­ert i media; den blir også beskyldt for å vaere elitistisk, reaksjonae­r og borgerlig», skriver han.

Popsanger-utfall

«Å konstatere at en popsanger, ofte med minimalt talent, tre grep, hes stemme og en intetsigen­de tekst fremført på dårlig engelsk, blir tatt imot med åpne armer, er uutholdeli­g, når du tenker på hvor mye du selv har investert av arbeid. Frustrasjo­nen over ikke å nå frem er en realitet for svaert mange klassiske musikere. Å bli stemplet som elitistisk kommer i tillegg», hevder han i boken. Et sterkt utsagn?

– Muligens, men det er faktisk slik. Jeg ser gjerne frem til en debatt om dette, sier Austbø som ikke er redd for å snakke rett ut.

– Nei, hvorfor skulle jeg vaere det? Jeg har ingenting å tape. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway