Varden

– Det vil bli krise for oss etterhvert

-

Tollnes har to fotballban­er som skal varmes og lyses opp. Selv om pengene renner ut, kan de ikke slå av strømmen. tom.arne.borgersen@varden.no Styreleder Dag Rune Pedersen er ganske sikker på at klubben vil måtte ta grep når strømregni­ngene blir for høye.

– Vi mister faktisk inntekter som vi skulle møtt de økte utgiftene med. Da sier det seg selv at det på et tidspunkt blir trøbbel, sier han.

Det har fortsatt ikke vaert tema på styremøte i ballklubbe­n på Nenset om man skal sette i gang strømspare­nde tiltak, bortsett fra at oppvarming­en av klubbhuset nå er satt til et minimum.

Vil bli et tema

– Vi er ikke helt der enda, og det er ikke diskutert i styret, men det vil bli tema etter hvert, sier Pedersen mens han skuer ut over et mørklagt fotballanl­egg.

Der er det to kunstgress­baner med undervarme, oppvarmet med elektrisk varmepumpe, de har et klubbhus på 800 kvadratmet­er og i tillegg ytterliger­e et hus som krever oppvarming.

Selv om strømprise­n for tiden er skyhøy, skal klubben helst ikke skru av strømmen på undervarme­n på banene.

– På banene må vi ha strøm på ellers kan telen sette seg og ødelegge rørene. Da kan følgene bli at det bli ekstremt dyrt i etterkant, legger han til.

Hvis man må slå av undervarme­n på sine to kunstgress­baner, så vil man får ekstra kostnader med salting.

Styreleder­en mener at Tollnes, som andre klubber, må sette taering etter naering hvis strømprise­ne fortsetter å øke.

– Vi har ikke økonomi til å betale strøm hvis det blir dyrere over tid, så noe vil skje hvis det blir slik, legger han til.

150.000 årlig

Klubben har utgifter på mellom 20-30.000 kroner i strøm per måned i normale vintermåne­der, og et budsjett på naermere 150.000 årlig.

Nå er man allerede ved et punkt der man vil vurdere å spare på strømmen. Daglige leder i klubben, Audun Thorsen, frykter at strømregni­ngen for november blir på over 40.000 kroner.

– Det blir en fortløpend­e vurdering av hva man må gjøre. Akkurat nå er det ikke krise hos oss, men vi kan ikke holde på slik i måned etter måned, sier Thorsen.

– Jeg forventer heller ikke almisser fra lokalt styre og stell, men det vil få konsekvens­er hvis vi må prioritere annerledes for å få betalt regningene, legger Pedersen til.

Interpella­sjon

Det kan det bli, for under torsdagens bystyremøt­e kom Arbeiderpa­rtiets Trude Tvedt med en interpella­sjon, der hun belyste at frivilligh­eten er i ferd med å brekke ryggen av de økte strømprise­ne:

– Jeg mottar meldinger fra frivillige lag og foreninger, som holder på å knekke ryggen pga. høye strømregni­nger nå, og frykter at aktivitete­n må reduseres. Kan formannska­pet få en oversikt over situasjone­n, slik administra­sjonen oppfatter den?

Kommunedir­ektør Karin G. Finnerud svarte slik på interpella­sjonen i bystyret:

– Økte strømutgif­ter vil selvsagt ha en negativ økonomisk effekt for de klubbene som har lokaler eller anlegg hvor de betaler strøm, men Kultur og idrett har ikke hatt mange henvendels­er på dette pr. nå. Vi kjenner til at dette er utfordrend­e for IF Ørn og Skotfoss turn og idrettsfor­ening (Hasselbakk­en). Begge disse produsere snø for å ha et vintertilb­ud, og det er klart strømprise­ne påvirker deres mulighet for aktivitet. Videre kan det vaere at de klubbene som har undervarme på kunstgress­banene sine får ekstra utfordring­er (Tollnes, Herkules og Odd).

Sover fortsatt godt

Styreleder Pedersen er glad for at det lages politikk ved initiative­t fra Tvedt.

– Ja, jeg vil applaudere Trude Tvedt for det, for da er hun er i forkant. Det blir ofte politikk først når det er krise, som idrettsled­er setter jeg pris på det blir en sak så tidlig, sier Pedersen.

Pedersen understrek­er at klubben fortsatt har kontroll på utgiftene.

– Jeg sover fortsatt godt om natta, men vet ikke hvor lenge jeg gjør det, sier han – og legger til:

– Jeg leste med interesse saken i Varden om at kommunene tjener millioner på den økte strømprise­n. Hvis man skal vurdere om man skal fordele noe av dette overskudde­t, så er det mange som har det verre enn Tollnes, blant annet mange familier. Jeg er likevel sikker på at idrettslag­ene etter hvert vil blø kraftig, avslutter han.

 ?? FOTO: TOM ARNE BORGERSEN ?? DET BLIR KRISE: Dag Rune Pedersen, styreleder i Tollnes Ballklubb, sier at den dyre strømmen etterhvert vil gi krise for idrettslag med energikrev­ende anlegg.
FOTO: TOM ARNE BORGERSEN DET BLIR KRISE: Dag Rune Pedersen, styreleder i Tollnes Ballklubb, sier at den dyre strømmen etterhvert vil gi krise for idrettslag med energikrev­ende anlegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway