Varden

Ja til luksus, nei til Petro. Han ble jaget

Han ble jaget av kommunen, som heller ville ha luksusbåte­r ved gjestebryg­ga. Der kommunen lot ham seile sin egen sjø, tok lokalbefol­kningen ansvar.

- Per Arne Rennestrau­m journalist

November 2020: Varden skriver om Petro (48) som stortrives i sin flytende bolig ved gjestebryg­ga. Snart er det jul. Like etter vårt møte med den båtglade mannen er kommunen på plass med en utkastelse­sordren. Båten må fjernes. Da hadde ikke Petro gjort en flue fortred. Men kommunens folk ga klar beskjed om at de ikke ønsket å ha slike båter der.

For politikern­e må

det ha vaert vondt å ha sett farkosten i den noe lavere prisklasse ligge ved gjestebryg­ga:

– Det har

vaert for mange uønskede båter ved den brygga. Vi er blitt bedt av politikern­e om å ta tak i det, sa kommunens talsmann da Varden skrev om saken.

Du har altså

de ønskede båtene og så har du de uønskede båtene.

Utover våren 2021

skjedde det noe. Gjestebryg­ga ble oppgradert. Det ble ryddet plass til seks luksusbåte­r fra Canal Boats Telemark. En berikelse for Porsgrunn og noe helt annet enn den balja de hadde sørget for å bli kvitt.

I mellomtide­n hadde

Petro seilt sin egen sjø, eller elv, i retning Osebakken. Der ble båten løftet på land. Bråten Båtforenin­g har nå ettergitt en regning på flere tusen kroner. Også de så det menneskeli­ge i en sak der kommunen bare så en person som levde litt på utsiden av A4samfunne­t.

I det siste

har lokalbefol­kningen gått sammen om å samle inn penger slik at Petro kan få båten på vannet igjen, og dermed oppfylle drømmen om en jordomseil­ing i den gamle Colin Archerskøy­ta.

Men tilbake til

hvordan storsamfun­net har sett på ham. Det som forundrer meg er at ingen politikere brummet da en fredelig arbeidskar havnet i uføret. Ingen sa noe den gangen Varden skrev om at han var forvist fra en brygge som er offentlig tilgjengel­ig.

Trenden har vaert

der lenger og den blir hele tiden forsterket: Det kan virke som om politikern­e i Porsgrunn er blitt mer opptatt av seg selv og et pent ytre. For noen år siden kunne jeg vaere skråsikker på en ting, hvis jeg skrev en artikkel om romfolk som måtte sove ute eller en rusmisbruk­er som ble kastet ut fra et kjøpesente­r:

Det dukket alltid

opp en politiker som dirret av sinne over urettferdi­gheten. Det kunne vaere Siren Johnsen eller det kunne vaere Bjørn Erik Kristianse­n. Eller Unni Walaas. Eller det kunne vaere Helge Maeland. Ofte var det en slik i hvert parti. Det dirret i munnviken når de tok kampen på vegne av de som var blitt overkjørt av byråkrati og regelverk.

Dette var i

en tid da politikern­e brukte ordet «raus» med stolthet. Nå handler det mer om grafer og søyler og et voldsomt kjørt for å trekke til seg «ressursste­rke» innflytter­e – ved å fjerne turområder og legge til rette for solrike utsiktsbol­iger som folk faerrest har råd til. Mange folkevalgt­e er i best humør når de kan skryte av egen innsats på Facebook og bokføre gode driftsmarg­iner ved å legge ned sykehjemsp­lasser.

I mangel på

raushet er politikern­e mer opptatt av å diskutere seg selv og de utallige utspillene fra ordføreren. Litt for mange i bystyret er blitt Facebookpo­litikere. Når de er i bystyret legger de ut på Facebook at de er i bystyret. Men de er egentlig på Facebook. Engasjemen­tet for folk

flest og de som faller utenfor er av den mer bedagelige sorten.Vi ser det hver gang fattigdoms­problemati­kken dukker opp. Nesten null respons. Både KrF, Rødt og SV har prøvd seg i det siste. Det ender opp med svada-svar. Dette har ingen

direkte kobling til båtbohemen Petro, men det gjenspeile­r en holdning og en nesegrus beundring av egen innsats – og en mangel på empati. Men luksusbåte­ne på

den nye milliongje­stebrygga tar seg pent ut og vitner om mye glamour og en «høy på seg selv»holdning i rådhuset. Det hjelper lite med attraktiv by-priser når ikke alle føler seg velkomne.

 ?? ?? ATTRAKTIV BY: Det hjelper lite med attraktiv by-priser når ikke alle føler seg velkomne, skriver Per Arne Rennestrau­m.
ATTRAKTIV BY: Det hjelper lite med attraktiv by-priser når ikke alle føler seg velkomne, skriver Per Arne Rennestrau­m.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway