Varden

Fant sølvmynt fra 1000-tallet

Tom Blandkjenn (52) skjønte med det samme at han hadde gjort sitt livs myntfunn på jordet i Sannidal.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

KEISER-MYNT:

▶ KRAGERØ

Riksantikv­aren har nå fastslått at den innleverte sølvmynten fra Holtane i Sannidal er en tysk mynt fra 1000-tallet, en denar. Funnet er i tid knyttet til Henrik III (1039-1056), som var konge av Tyskland og keiser av Det tyskromers­ke riket.

Har hengt rundt halsen?

– Litt spesielt å finne en så gammel mynt i en så fin forfatning, sier Blandkjenn til Varden. Han påpeker at sølv holder seg gjerne svaert lenge i jorda.

Mynten lå om lag ti centimeter under bakken på et jorde, og den ble funnet med metallsøke­r.

– Mynten var delt i to, men begge bitene kom opp i samme «spadetaket», forteller 52-åringen, som bor i Sannidal og jobber på Bilfinger på Herøya.

Den pregede sølvmynten har to små perforerin­ger eller hull.

– Dette tyder på at mynten er brukt i et kjede, sier finneren.

Tippet på forgjenger­en

Riksantikv­aren har nå i tråd med Kulturhist­orisk museums anbefaling fastsatt finnerlønn­en til tusen kroner, som blir delt mellom Blandkjenn og grunneiere­n. Funnet ble gjort 25. september i fjor, og metallsøke­t ble ifølge Riksantikv­arens brev gjort i forståelse med grunneiere­n.

Blandkjenn har funnet gamle mynter tidligere med metallsøke­ren, men aldri så gamle som denaren i sølv. Etter å ha forhørt seg og søkt på nett, kom han raskt fram til hva slags mynt det måtte dreie seg om.

Om Riksantikv­arens brev legges til grunn, har han bommet med bare få år. Finneren landet på at mynten måtte stamme fra Henrik II, som siden 1002 var konge av Østfranker­riket og fra 1014 keiser av det tysk-romerske riket.

– Å, var det i stedet Henrik III, sier Blandkjenn når Varden tar kontakt. Denne keiseren ble ifølge Wikipedia også kalt Henrik den svarte eller Henrik den fromme og døde i 1056.

– Grei belønning

Blandkjenn sier han synes finnerlønn­en på 500 kroner er en «grei sum» å få på kontoen. Han synes det er godt å tenke på at funnet blir bevart for ettertiden, selv om det kanskje bare blir i en museumssku­ff.

Han har drevet lite med metallsøki­ng etter det spesielle myntfunnet.

– Jeg har ikke hatt tid til vaert så mye ute med søkeren den siste tiden. Det er helst på våren og høstparten det er best å søke, avrunder han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Den tyske sølvmynten fra 1000-tallet som havnet på et jorde i Sannidal, måler rett i underkant av to centimeter i diameter.
FOTO: PRIVAT Den tyske sølvmynten fra 1000-tallet som havnet på et jorde i Sannidal, måler rett i underkant av to centimeter i diameter.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FANT GAMMEL MYNT: Tom Blandkjenn i Sannidal har fått stadfestet at den tyske sølvmynten han fant på hjemstedet, stammer fra 1000-tallet.
FOTO: PRIVAT FANT GAMMEL MYNT: Tom Blandkjenn i Sannidal har fått stadfestet at den tyske sølvmynten han fant på hjemstedet, stammer fra 1000-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway