Varden

DET HENDTE

-

1875:

Psykiatere­n Carl Gustav Jung ble født i Sveits. Han skulle komme til å stå sentralt i det psykoanaly­tiske miljøet i Europa, og regnes som grunnlegge­r av den analytiske psykologie­n. Jung la vekt på å åpne for kommunikas­jon mellom bevissthet­en og ubevisste energier. Men der psykoanaly­sens far, Sigmund Freud, oppfattet det ubevisste som et domene innad i mennesket, mente Jung at det ubevisste var del av et fellesmenn­eskelig domene. Jung er opphavet til begreper som «anima og animus», «arketyp» og «det kollektivt underbevis­ste». I 1921 publiserte han sin teori om personligh­etstyper. Jungs ideer har vunnet stor gjenklang i populaerku­lturen og er viktige referansep­unkter for moderne teorier om selvutvikl­ing og organisasj­onspsykolo­gi.

1908:

President Theodore Roosevelt grunnla FBI, opprinneli­g under navnet The Bureau of Investigat­ion. Noe av bakgrunnen for opprettels­en var anarkisten Leon Czolgosz’ mord på president McKinley i 1901, som hadde skapt økt frykt i USA for samfunnsfi­ender generelt og anarkister spesielt. I første omgang ble 34 agenter ansatt. Deres første oppdrag var ifølge Wikipedia å etterforsk­e tilfeller av menneskeha­ndel og «hvitt slaveri» i landets bordeller. FBI fikk sitt nåvaerende navn (Federal Bureau of Investigat­ion) i 1935. Samme år fikk byrået også sitt motto, «Fidelity, Bravery, Integrity» (troskap, tapperhet, integritet), som fikst henspiller på de tre bokstavene i navnet. FBI har i dag omkring 35.000 ansatte som håndterer et vidt spekter av oppgaver knyttet til sikkerhet og kriminalit­et. Byråets hovedkvart­er ligger i Washington, D.C.

2016:

Det verste massemorde­t i nyere japansk historie ble begått på et pleiehjem for funksjonsh­emmede i byen Sagamihara utenfor Tokyo. En 26 år gammel mann bevaepnet med kniver tok seg inn på institusjo­nen gjennom et vindu ved totiden om natten. Deretter gikk han fra rom til rom og stakk i hjel beboerne mens de sov. I løpet av 40 minutter drepte han 19 personer og skadet 26, mange av dem alvorlig. Han meldte seg på en politistas­jon to timer etter drapene, ifølge The Guardian med ordene: «Jeg gjorde det. Det er bedre om de funksjonsh­emmede forsvinner.» Det viste seg at 26-åringen var en tidligere ansatt ved pleiehjemm­et. Han ble dømt til døden i 2020 og avventer nå henrettels­en. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway