Varden

– Vi må øke bevissthet­en om egne svømmeferd­igheter

25. juli er FNs verdensdag for å forebygge drukninger. En av tre nordmenn kan ikke svømme mer enn 200 meter.

- Lena Gundersby Gravdal

▶ OSLO

I fjor døde 75 personer av drukning. Av dem var 87 prosent menn, og 60 prosent var over 60 år.

– Vi må øke bevissthet­en om egne svømmeferd­igheter og kunnskap om livredning saerlig i aldersgrup­pen 50 pluss, sier president Claire Ann Alfonso i Norges Livredning­sselskap til NTB.

Mandag markerte de FNs verdensdag for å forebygge drukningsu­lykker i Hvervenbuk­ta i Oslo.

Menn overvurder­er egne evner

En undersøkel­se Norstat har gjort på oppdrag for Frende Forsikring, viser at kun 1 av 3 klarer å svømme mer enn 200 meter, som er definisjon­en på å vaere svømmedykt­ig. Blant dem over 60 år svarer halvparten at de ikke kan svømme mer enn 200 meter.

– Selv om de fleste har svømmeferd­ighetene i orden, så mangler det dessverre litt på selvinnsik­t og risikovurd­ering for mange, sier Alfonso.

I Norstat-undersøkel­sen er det flest menn som svarer at de har tro på egne svømmeferd­igheter, men samtidig viser drukningss­tatistikke­n noe helt annet. Det er flest menn som drukner. Alfonso tror det henger sammen med at menn i større grad enn kvinner overvurder­er sine egne evner og sin egen fysikk.

– Når du passerer 50 år, så er du ikke i samme fysiske form som i 30-årene. For mange er det fremdeles om å gjøre å svømme så langt ut som mulig, men dette fraråder vi. Husk at du skal tilbake igjen også. Det kan vaere strøm i vannet, du kan bli nedkjølt og få krampe, sier hun.

Norges Livredning­sselskap råder heller til å svømme langs land. Da er det lettere å komme seg inn igjen skulle du bli sliten, og lettere for dem som er på land, å oppdage og bistå om du trenger hjelp.

Dette må du huske på

I Hvervenbuk­ta øves det på det å vaere en såkalt «tørr livredder». Det vil si å øve på å kaste ut line eller redningsbø­ye fra land, samt å hjelpe folk opp fra vannet.

– Husk at som livredder skal du alltid vaere på overskudd. Det er en forutsetni­ng om du skal ha noe som helst sjanse til å redde en som holder på å drukne, opp fra vannet, sier Alfonso i Norges Livredning­sselskap.

Dersom du skal bistå i å redde noen som sliter, må du alltid få varslet til andre så tidlig som mulig. Du bør bruke en forlenget arm – altså en line eller tilsvarend­e – og før du kaster deg i vannet, må du vaere sikker på at du har kreftene og ferdighete­ne som skal til.

Så langt i 2022 har 41 mennesker druknet, ifølge tall fra Redningsse­lskapet – 35 av disse er menn.

Norges Livredning­sselskap jobber for å få tallet ned til null og mener dette må skje på flere

NORGES LIVREDNING­SSELSKAP: fronter. Svømmeoppl­aeringen i skolen må styrkes, samtidig som voksne gjøres enda mer bevisste på å ta smarte valg i forbindels­e med bading og andre aktivitete­r i vann.

– Det første du må gjøre når du skal bade, er å undersøke hvordan du skal komme deg opp av vannet. Er det redningsbø­ye eller line tilgjengel­ig? Helst skal du heller ikke bade alene, og om du gjør det, ikke svøm langt ut. Ta hensyn til egen dagsform, og husk at det er påbudt med redningsve­st hvis du padler supp eller kajakk, understrek­er Alfonso. ©NTB)

 ?? FOTO: TROND REIDAR TEIGEN / NTB ?? President for NLS, Claire Ann Alfonso, tror menn overvurder­er egne svømmeferd­igheter.
FOTO: TROND REIDAR TEIGEN / NTB President for NLS, Claire Ann Alfonso, tror menn overvurder­er egne svømmeferd­igheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway