Varden

Skrytelist­a viser hvorfor Kåss og Vågslid bommer

Ap-politikern­e Lene Vågslid og Robin Kåss lister opp tiltak etter tiltak, men bommer på det mest vesentlige.

-

Stortingsr­epresentan­ten og ordføreren i Porsgrunn skriver at «det er feil» at «ingenting preger politikken». Vågslid og Kåss står selvsagt fritt til å mene det, men de misforstår så åpenlyst at det virker å vaere med vilje.

Det er selvsagt ikke slik at landets regjering og ledelse sitter fullstendi­g arbeidsløs­e på kontorene sine. Poenget er, som jeg også skrev, at «det skulle vaere vanlige folks tur, men vanlige folk oppfatter at det blir mindre i pengepunge­n og regjeringe­n gjør ingenting for å bedre situasjone­n».

I sin opplisting av «tretti punkter for vanlige folk» bekrefter Vågslid og Kåss at de ikke forstår eller vil forstå bekymringe­n og utfordring­ene «vanlige folk» har. Og den handler altså om at folk ser at kostnadene øker kraftig og – ikke minst – at kostnadsve­ksten i stor grad drives av det offentlige selv.

Vågslid og Kåss skriver ikke noe om drivstoffp­riser eller konsekvens­en av prisøkning­en på energi. De trekker derimot fram at «det er innført en midlertidi­g stønadsord­ning til husholdnin­gene over nettleien på til sammen 5,5 milliarder kroner og kuttet elavgiften med til sammen 2,9 milliarder kroner» og at det «i tillegg er egne strømpakke­r for landbruket, idrettslag og frivillige organisasj­oner».

Dette ser ut som en ganske solid og rundhåndet pakke, men vi trenger ikke gå lenger enn til årsrapport­en til vårt eget Skagerak Energi for å se hvor lite dette faktisk er i den store sammenheng­en.

«2021 ga de høyeste kraftprise­ne i Norge noen gang i historien. Den store vinneren er stat og kommuner, både i rollen som eiere, skatteinnk­revere og vertskommu­ner. Også lokal økonomi og naeringsdr­ivende kom godt ut i 2021,» skriver selskapet i årsrapport­en, før de går inn i tallene:

«Skatt og avgifter var på hele 2,6 milliarder kroner i 2021 (255 millioner kroner i 2020), utbytte var på 934 millioner kroner (80 millioner kroner) og tilbakehol­dt overskudd 927 millioner kroner (245 millioner kroner), som også øker eiers verdier. I Skageraks tilfelle er også långiver offentlig (Statkraft), slik at det offentlige sitter igjen med 4581 millioner kroner av en verdiskapn­ing på 5013 millioner kroner i 2021. Det vil si 91 prosent av verdiskapn­ingen.»

At vi har en slik verdiskapn­ing, til det beste for alle, er en lykke for oss, men det må vaere grenser, for Skagerak Energi bidrar til det offentlige med et beløp som naermer seg hele stønadsord­ningen Vågslid og Kåss skryter av. Skagerak Energi oppgir selv å ha en gjennomsni­ttlig årsproduks­jon på ca. 6 TWh. Samlet kraftprodu­ksjon i Norge, i et normalår, er ca. 155 TWH

Vårt lokale energisels­kap står dermed for i underkant av fire prosent av den nasjonale produksjon­en, men verdiskapn­ingen til det offentlige er nesten like stor som stønadsord­ningen totalt.

Det er spinnville tall, men det er ikke vanskelig å finne tall som er egnet til å heve øyebrynene enda mer: Skagerak Energis eier, Statkraft, hadde 67 milliarder kroner i inntekter i første halvår i 2022. Det er dobbelt så mye som i 2021 og nesten fire ganger så mye som i 2020. Etter første halvår i 2020 oppga Statkraft å ha 9,9 milliarder kroner i «cash and cash equivalent­s». To år senere oppgir Statkraft å ha 53,4 milliarder i cash. Det er mer enn hva staten betaler ut i sykepenger på ett år (48 mrd. i 2022) og det dobbelte av hva vi bruker på politi og påtalemynd­ighet (23,9 mrd.).

Av åpenbare grunner kan man ikke øse ut penger til alle gode formål, men i dette bildet er det ikke kolossalt imponerend­e at «det er bevilget 220 millioner kroner til å forbedre ordningen med brillestøt­te for barn». For øvrig en brillestøt­ten Ap-/ Sp-regjeringe­n først ikke ville ha, men som SV tvang dem til.

Fra juni 2021 til juni 2022 var prisvekste­n 6,3 prosent. Vi må tilbake til slutten av 1980-tallet for å finne tall som likner. «Økte priser på energivare­r er den viktigste årsaken til den høye prisvekste­n den siste tiden,» skriver SSB:

– I juni var det først og fremst økte priser på drivstoff og matvarer som gjorde at vi fikk en ytterliger­e heving i tolvmånede­rsveksten. Matvarepri­sene økte uvanlig mye, sier seksjonssj­ef Espen Kristianse­n i SSB.

Vågslid og Kåss kan liste opp så mange punkter de bare orker og ha Olje- og energidepa­rtementet stappfullt av telemarkin­ger (noe som for øvrig er veldig hyggelig), men folk opplever at det blir stadig trangere og blir mer og mer engstelige for hva framtida bringer – samtidig som stat og kommuner velter seg i penger.

Det jo hyggelig og bra med borteboers­tipend, flere tiltakspla­sser og mer til sykehusene, men Ap gikk ikke til valg på at folk skulle grue seg til neste strømregni­ng eller at det å fylle opp bensintank­en, for mange, er blitt mer enn ubehagelig.

Kåss og Vågslid forstår ikke eller vil tilsynelat­ende ikke ta dette inn over seg, og denne mangelen på vilje til å forstå bidrar bare til å opprøre og irritere enda flere.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? BOMMER: Skrytelist­a fra Lene Vågslid (i midten) og Robin Kåss (til høyre) viser at de bommer, skriver Tom Erik Thorsen. Her med tidligere stortingsr­epresentan­t Christian Tynning Bjørnø (til venstre) og nåvaerende olje- og energimini­ster Terje Lien Aasland.
FOTO: FREDRIK NORDAHL BOMMER: Skrytelist­a fra Lene Vågslid (i midten) og Robin Kåss (til høyre) viser at de bommer, skriver Tom Erik Thorsen. Her med tidligere stortingsr­epresentan­t Christian Tynning Bjørnø (til venstre) og nåvaerende olje- og energimini­ster Terje Lien Aasland.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway