Varden

Kjetil og båten blir ugl

Han blir uglesett av mange og beskyldt for å kjøre rundt med tjuvgods. Men Kjetil Blom sier han bare lever det glade båtliv.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ BREVIK

– Jeg gjør ikke noe galt. Så hvorfor skal folk bry seg?

Kjetil Blom stikker hodet ut av kahytten etter at Varden har «banket på». Colin Archerseil­båten ligger denne dagen til kai i Brevik, like nedenfor kanalbrua. Her, på den 34 fot lange farkosten, kamperer han sammen med bikkja og forloveden.

Kjetil er på vannet så å si hver eneste dag i hele sommer. Han veksler på beliggenhe­t og er ofte å se på Østre brygge i Porsgrunn sentrum. Noen ganger får han beskjed av kommunen eller andre som forvalter kaiplassen om å flytte seg, fordi han har ligget der for lenge. Maks liggetid er flere steder to døgn.

God tone

– Men jeg har en god tone med kommunen, sier han.

Kjetil mener det ikke alltid er like lett å se skiltene som forteller om regelverke­t på de forskjelli­ge gjestehavn­ene og andre steder der han klapper til kai.

– Oppslagene er ofte vendt ofte inn mot land, og jeg kommer naturlig nok vannveien, sier han.

På dekk ligger det dyre elsykler. Det har fått mange til å mistenke båteieren for å oppbevare tjuvgods. Også Varden har fått tips om dette, så derfor spørs vi ham rett ut.

– Noen mener nok at «sånne som oss» ikke skal ha sånne dyre sykler. Politiet har vaert om bord og registrert disse – flere ganger! De er kjøpt for mine penger, etter at jeg fikk forskudd på arv. Jeg tenkte det var bedre å bruke pengene på dette, i stedet for å sløse dem bort på tull og tøys. Vi bruker dem til å sykle og se oss rundt der vi legger til land, sier 42-åringen som egentlig er fra Oklungen. De månedene han ikke er i båten, bor han i en leilighet i Porsgrunn sentrum.

Ikke så flott her

Blom bekrefter at noen tror han driver med noe muffens.

– Deler av greia er at jeg holdt på med rus tidligere. Jeg vil holde meg unna det, og det er litt derfor vi er så mye på båten. Vi får av og til besøk av gamle bekjente. Da oppstår det lett noen rykter. Det har kanskje også litt med hvordan båten ser ut. Det er ikke så flott og strøkent her som hos mange andre.

Blom synes ikke det er noe stort problem at han opptar havneplass.

– Det er som regel mange ledige plasser, sier han.

Hengekøye og blomster

Båten er hans fristed. Kjetil og forloveden har også gjort det hjemmekose­lig. Blomstene på dekk er ekte og holder seg godt. En hengekøye skal sørge for ekstra trivsel og idyll.

Blom kommer med et stikk til de som følger litt for grundig med på det han driver med.

– Jeg bruker i hvert fall båten. De fleste har den liggende i land nesten hele tiden. I fjor sommer var det elleve dager at jeg ikke var ute på vannet, sier han, tydelig fornøyd med livet som seilbåtred­er.

 ?? ?? NYTER SOMMEREN: – Jeg gjør ikke noe galt. Så hvorfor skal folk bry seg? spør Kjetil Blom.
NYTER SOMMEREN: – Jeg gjør ikke noe galt. Så hvorfor skal folk bry seg? spør Kjetil Blom.
 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? SYKLER: Dyre elsykler ligger under presenning. Det har fått folk til å melde fra til politiet.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M SYKLER: Dyre elsykler ligger under presenning. Det har fått folk til å melde fra til politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway