Varden

Bøter kom etter innstrammi­ng

Plutselig kunne ikke elbilisten­e stå gratis så lenge de ville. Da kom også bøtene.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

GOD PLASS:

▶ PORSGRUNN

I vinter var det mye ståhei rundt kommunens svaert rause ladestasjo­ner for elbiler på Gamle Uraedd i Porsgrunn. Her får doningene gratis påfyll av nåtidens kanskje hardeste valuta: Strøm. Det falt ikke i god jord hos alle som sliter med grådige bensinpump­er.

Påstander om subsidieri­ng av bilister med Tesla, tykke lommebøker og søkklasta kontoer gjorde at saken ble tatt opp i bystyret.

Varden kunne i februar fortelle om nedsnødde elbiler som hadde stått der og ladet gjennom hele natta – uten at det kostet så mye som ei krone. De som ankom på morgenkvis­ten møtte full parkerings­plass.

Hva?

Høyre-veteran Ellen Ditlevsen trodde ikke sine egne ører da hun hørte at elbil-eiere kan lade gratis i Porsgrunn.

– Har den Arbeiderpa­rti-styrte kommunen begynt å sponse de rikeste blant oss? spurte hun.

Hun var ikke alene om å vaere oppgitt.

– Hvor er den kommunale strømstøtt­en til oss vanlige folk uten Tesla? spurte Stine Margrethe Stamland, gruppelede­r for Frp i bystyret etter at Varden hadde skrevet om saken.

I vår ble praksisen strammet inn. Strømmen er fortsatt gratis, men bilene kan ikke stå mer enn fire timer av gangen. Det har så langt ført til rundt 12 bøteleggel­ser, eller ileggelser av kontrollsa­nksjoner som det formelt heter. Dette er en konsekvens av at de ikke har greid å dokumenter­e at de har stått der i mindre enn tre timer.

Gjeldende takst for den slags slendrian er 330 kroner. Så det kommunen gir bort av gratis strøm, tar de igjen i bøter.

Klaget til ingen nytte

Mange har klaget, men uten å vinne fram. På forrige møte i den lokale klagenemnd­a ble det behandlet tre slike saker. Alle svarene fra nemnda har et «beklager» i første setning.

I det ene tilfellet var det solid skivebom av bileieren. Parkerings­skiva sto med viseren på klokka 16, til tross for at kontrollen skjedde klokka 10.10.

– Vi viser til Deres henvendels­e og beklager å måtte meddele at vi ikke kan frafalle kontrollsa­nksjonen med henvisning til at kjøretøyet sto parkert på Gamle Uraedd p-plass, heter det i brevet fra kommunen til en av de som nå må bla opp – hvis vedkommend­e da ikke klager videre til den sentrale parkerings­klagenemnd­a. Det må i så fall skje innen en år, skriver kommunen i sitt avslag.

– Har dere holdt et ekstra øye med disse plassene?

– Nei.

Svaret kommer fra fagleder Mariann Stoltenber­g i kommunens avdeling for Kommunalte­knikk. Blant folk flest er hun kjent som parkerings­sjefen. Og legger til:

– Men vi kontroller­er med jevne mellomrom.

– Før kunne elbilisten­e la doningene stå så lenge de ville – gratis?

– Ja, og det var det de gjorde også. De sto så lenge de ville.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? Etter at parkerings­tiden ble redusert fra en evighet til tre timer, har det blitt vesentlig mindre trangt om saligheten på Gamle Uraedd.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M Etter at parkerings­tiden ble redusert fra en evighet til tre timer, har det blitt vesentlig mindre trangt om saligheten på Gamle Uraedd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway