Varden

Argumenter er ingen helsehjelp

Hjelper vi alle, så hjelper vi også den ene, skriver leder Karlsen (AP) av utvalg for helse og omsorg i Skien i Varden 2. august.

- Esther Buer Medlem av utvalg for helse og omsorg (Frp)

Hvis man utelater det saken egentlig gjelder, har selvfølgel­ig Karlsen helt rett i at gode løsninger, tilrettela­gt behandling og, ikke minst, kvalifiser­t behandling i egen kommune for ME-pasienter, er det man må ha som mål, men enn så lenge er det kun et ønske.

En prosess fram til at Skien kommune skal bli en av de beste på ME-behandling ligger nok et stykke fram i tid. Intensjone­n om at utvalg for helse og omsorg skal begynne å se på tilnaermin­ger til framtidige løsninger for ME-pasienter er veldig positivt.

Så til virkelighe­ten. Først, det paradoksal­e er at Arbeiderpa­rtiet her mener at alle skal behandles likt. Det er klinkende klart og nettopp derfor ble fritt behandling­svalg satt i gang under den forrige regjeringe­n. Da forrige regjering overtok var det lange helsekøer og de som hadde økonomi kunne kjøpe seg ut av køene. Dette viste en helt klar tendens at enkelte fikk raskere helsehjelp og for flere en bedre individuel­l oppfølging enn hva det offentlige kunne tilby.

Helsekøen utartet til et stort problem for helsen til mange og på samme tid så man hva rask behandling kunne gjøre kontra lang ventetid. Det ble vedtatt fritt behandling­svalg. Likhet for alle. Private og offentlige aktører. Helsekøer gikk ned og vi har fram til nå kunnet gå inn på HELFOs sider for å sjekke behandling­stid i utvalget av aktører som er tilknyttet ordningen. Det har vaert en likhet for alle uavhengig av lommeboka til den enkelte og ikke minst har man selv kunnet innvirke på hvilket tilbud som passer for seg.

Dette er saken. Det kom en sak på kommunens bord da en svaert syk pasient, som trenger en behandling­splass med tilrettela­gt individuel­l behandling, søkte kommunen om en plass hos en ekstern aktør. Personen det gjelder har vaert sengeligge­nde siden februar i år, i et mørkt rom hvor hun er sensitiv for lys og lyd. Dette har kommet fram av innslag både i media, fra støttegrup­per og pårørende. Hadde jeg begynt setningen med at det gjelder en person med ME, så blir det sammensatt for ekspertene i kommunen, ja såpass at de følger en veileder fra 2014 som de selv sier er utdatert, ifølge tidligere uttalelser fra utvalgsled­er i helse og omsorg.

Det må kunne stilles spørsmål om hvorfor Skien ikke følger andre kommuner som kjøper denne tjenesten. Skien kommune svarte svart på hvitt at de kjøper ikke plasser.

Katrine, hva med henne? Hun som er sengeligge­nde og svaert syk. Ordfører svarte på TV2 at det var leit at pasienten hadde svart nei til kommunens tilbud og langt på vei skulle hun nå sørge for at saken ble belyst og gjennomgåt­t en gang til. Etter Karlsens forklaring i leserinnle­gget så er vel egentlig svaret gitt; «vi må se alle, ikke kun den ene».

Leder av utvalget har valgt å ta med tall, forsking og uttalelser for å understøtt­e hvorfor kommunen ikke har godkjent plass for pasienten. Det hun ikke har nevnt, er at fastlegen har anbefalt å søke pasienten til den aktuelle plassen. Det har vaert gjort en grundig gjennomgan­g i forkant før søknaden havnet hos kommunen. Det spilte tydeligvis ingen rolle.

Dette er ren og skjaer ideologi fra Arbeiderpa­rtiet. Alle skriverier og uttalelser om at de jobber så mye med den aktuelle saken viser med tydelighet her at svaret nå er gitt. Fordi det er en enkeltsak som får oppmerksom­het så gjøres det ikke unntak. Mennesket og individet er glemt. Det gjelder helsen til nettopp den ene personen, det gjelder oss alle. Å bli ivaretatt, få riktig tilrettela­gt behandling og ikke minst vite at der du blir behandlet har den rette kompetanse­n.

Dette begynner å bli smakløst fra Ap. Slike nye forklaring­er kommer som perler på en snor som til slutt rakner. Undertegne­de er medlem av det samme utvalget som Karlsen, og jeg er ikke overrasket over hvordan saken blir pakket inn for å slippe å kjøpe en ekstern plass.

Skien kommune har ikke plasser selv, og det vet de. Skien helsehus har overbelegg. De velger heller å betale kr 5305 per døgn per pasient i gebyr for overligger­e. Gebyret er høyere enn hva plassen til Katrine koster på Røysumtune­t per døgn. Overligger­e på sykehus kan vaere både én uke eller seks uker, det kommer an på når kommunen selv kan ta imot pasienten. Men kommunen som ikke kjøper plasser betaler heller i dyre dommer på skattebeta­lernes bekostning.

Det er nok nå. Fagre ord uten handling lager forventnin­ger og nedtur. Søknad om en plass for en syk person har nå blitt en politisk sak istedenfor å følge de andre 20 kommunene som innvilger opphold for sine svaert syke pasienter i denne gruppen. Det viser med tydelighet hvor lite en person selv kan innvirke på egen behandling i enkelte kommuner. Hvis dette er hva vi kan forvente oss når fritt behandling­svalg forsvinner så har vi et system som ikke er Norge verdig.

Katrine trenger hjelp og ikke Arbeiderpa­rtiets unnskylden­de, blafrende rapporter.

 ?? FOTO: ANNIKEN WATHNE ?? IDEOLOGI: Dette er ren og skjaer ideologi fra Arbeiderpa­rtiet, skriver Esther Buer.
FOTO: ANNIKEN WATHNE IDEOLOGI: Dette er ren og skjaer ideologi fra Arbeiderpa­rtiet, skriver Esther Buer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway