Varden

Har gitt tydelig beskje

Ap-ordførere i Telemark synes de har fått gitt regjeringe­n klar melding om at det har brennhast med en ordning for strømstøtt­e til bedrifter.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

▶ SKIEN

Ordfører Gry Fuglestvei­t på Notodden, Bjørg Tveito Lundefaret i Nome og Hallgeir Kjeldal i Bamble deltok alle da Arbeiderpa­rtiet sent tirsdag kveld samlet alle partiets ordførere til et digitalt møte. Tema var strømkrise­n. Alle tre mener at ordførerne­s budskap ble forstått.

Mer optimistis­k nå

Fuglestvei­t synes ordførerne fikk klart og tydelig fram hvor mye det haster å få på plass en økonomisk støtteordn­ing for små og mellomstor­e bedrifter, som sliter med skyhøye strømregni­nger.

– Jeg er mer optimistis­k nå enn før møtet tirsdag kveld om at regjeringe­n snart vil komme med en eller annen form for strømstøtt­e til naeringsli­vet, sier Notodden-ordføreren til Varden.

Hun bet seg merke i at olje- og energimini­ster Terje Aasland imidlertid ikke kunne love at en løsning vil vaere på plass innen han fredag kommer til årets Blues Business. På Notodden stiller han til paneldebat­ten «Europa i endring. Hva betyr det for det norske naeringsli­vet?»

Gledelig forsikring

Bamble-ordfører Hallgeir Kjeldal synes det var et godt og konstrukti­vt «allmøte». Han mener tilbakemel­dingen fra ordførerne ikke var til å misforstå.

– Det ble tydelig fortalt om hvilke tøffe utfordring­er høye strømprise­r skaper for både husholdnin­gene og for enkelte små og mellomstor­e bedrifter. Det ble gitt uttrykk for stor utålmodigh­et. Større forutsigba­rhet er avgjørende for bedriftene.

– Vi sa klart fra at vi snart må få et svar på hva regjeringe­n vil gjøre. Det var godt å høre at det jobbes 24/7 med dette. Dette er komplekst, så det er forståelig at det kan ta litt tid å lande en treffsikke­r støtteordn­ing.

Kjeldal tilføyer at han synes det er bra at både statsminis­ter

AP-ORDFØRERE:

Jonas Gahr Støre og statsråd Aasland uttrykte at de gjør alt de kan for å sikre oss vann til vinterens strømprodu­ksjon.

Gjennomgan­gsmelodien

– Hva svarer du bedriftsle­dere i kommunen som tynges av strømregni­ngene?

– Gjennomgan­gsmelodien er at regjeringe­n ikke gjør nok. Jeg svarer at vi presser på så godt vi kan!

– Er du større optimist etter tirsdagens møte?

– Optimist er vanskelig. Jeg tror en støtteordn­ing for bedrifter kommer på plass, men frykter vi må leve lenge med skyhøye strømprise­r. Jeg er redd vi må stålsette oss for dette.

Bjørg Tveito Lundefaret i Nome er glad for at hun og de øvrige Ap-ordførerne fikk en slik god anledning til å uttrykke hvilke klare forventnin­ger man har til at det må tas hardere tak i strømkrise­n.

– Det gjorde inntrykk å høre hvordan så mange sliter. Så er det ikke gjort i en håndvendin­g å løse dette, sier hun.

Hva slags ordning underordne­t

– Er du enig med skiensordf­ører Hedda Foss Five om at regjeringe­n ikke gjør nok?

– Det som er viktig er at det blir satt i gang noe nå for å avhjelpe små og mellomstor­e bedrifter.

Tveito Lundefaret sier hun er mer optimistis­k nå til at det snart vil komme en løsning, både etter ordførermø­tet og etter å ha hørt Støres uttalelser til media onsdag morgen.

Fra Norway Cup-arenaen på Ekebergsle­tta sa statsminis­teren blant annet til VG at man har innføring av makspris på strøm til vurdering. Han forklarte også at det vil ta mer tid å finne en strømstøtt­eordning for at den skal bli treffsikke­r nok og ikke ha negative konsekvens­er.

– Det som betyr mest, er hva bedriftene til slutt må betale, uavhengig av på hvilken måte man blir kompensert for de høye strømprise­ne, avrunder Bjørg Tveito Lundefaret.

– Skjønner ordførerne godt

Stortingsr­epresentan­t Lene Vågslid fra Dalen er parlamenta­risk nestleder for Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe. Varden har spurt Vågslid om hva hun mener om at Ap-ordførere, ikke minst på Sørvestlan­det, krever nye strømtilta­k fra regjeringe­n.

– Jeg skjønner ordførerne våre godt og er glad for at de målbaerer både folk og naeringsli­v sin stemme inn i partiet og regjeringe­n, svarer hun i en sms. Hun fortsetter slik: «Situasjone­n er ekstrem, og jeg er også bekymra for hvordan dette slår ut nå saerlig for små og mellomstor­e bedrifter. Jeg opplevde i går en lyttende statsminis­ter, olje- og energimini­ster og naeringsmi­nister. Det jobbes intenst med å se på hva som er de rette og beste tiltakene. Vi må samtidig ikke gjøre grep som kan gjøre situasjone­n verre.»

Vågslid skriver også at hun er glad for at regjeringe­n vil regulere/stille krav til kraftselsk­apene hvis nødvendig for å sikre vannmagasi­nene.

Mottar bekymringe­r daglig

Stortingsr­epresentan­ten fra Telemark forteller at hun daglig mottar e-poster fra bedrifter som er sterkt bekymret. Hun formulerer seg slik: «Jeg mener det er viktig å vurdere behov og innretning­er for en modell/ordning til naeringsli­vet. Men vi må i så fall finne en modell som ikke fører til at bedrifter øker priser, samtidig som det mottas statsstøtt­e, for eksempel.»

Vågslid poengterer at strømkrise­n må løses på langt sikt.

«Så vi ikke havner her igjen. Da er regjeringe­ns grep for langsiktig utbygging av mer kraft, for eksempel havvind, og en intensivut­bygging av nettkapasi­teten avgjørende.»

Til sist advarer Lene Vågslid mot å gjøre grep nå som frister kortsiktig, men som på sikt vil bidra til å heve renten enda mer.

 ?? ?? F.v. Gry Fuglestvei­t (Notodden), Hallgeir Kjeldal (Bamble) og Bjørg Tveito Lundefaret (Nome).
F.v. Gry Fuglestvei­t (Notodden), Hallgeir Kjeldal (Bamble) og Bjørg Tveito Lundefaret (Nome).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway