Varden

Presset Støre vil se på nye strømløsni­nger

Regjeringe­n hevder å ta naeringsli­vets strømutfor­dringer på alvor og ser på flere mulige støtteordn­inger. Opposisjon­en mener regjeringe­n står på bakbeina.

-

STATSMINIS­TER:

– Vi er i en situasjon som er ganske ekstrem, sier statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2, og legger til:

– Vi ser på ordninger for de delene av naeringsli­vet som nå har saerlig behov.

Det var blant kravene Arbeiderpa­rti-lederen fikk fra sine egne ordførere i tirsdagens krisemøte om strøm: Målrettede tiltak mot bedrifter og industri.

Sikre nok kraft

– Veldig mange bedrifter har langsiktig­e kraftkontr­akter som har prisnivåer som vi kjenner. Men andre har ikke det, og det må vi se på, sier Støre til VGTV.

Han sier at makspris på strøm er oppe til vurdering, men understrek­er at det er fyllingsgr­adene i vannmagasi­nene som må opp.

– Det er viktig at vi stiller krav til strømselsk­apene om at de prioritere­r å fylle opp vannmagasi­nene slik at vi har sikkerhet for tiden som kommer, sier han.

Mer konkret enn at tiltakene kommer til høsten, vil ikke statsminis­teren vaere.

– De kan komme før, men det er viktig at tiltakene er treffsikre og at de ikke har negative konsekvens­er på andre siden, legger Støre til.

KrF vil ha eksportsto­pp

Flere partier har de siste dagene gått ut og krevd handling fra regjeringe­n.

KrF-leder Olaug Bollestad tar til orde for eksportsto­pp av strøm.

OPPHETET:

– Dette har gått altfor langt. KrF vil ha en stopp av eksport fram til vi har fylt opp vannmagasi­nene til et forsvarlig nivå. Nå må vi gjøre det vi kan for å unngå at strømregni­ngen i vinter ikke når nye rekorder, sier hun til NTB.

Høyre krever også nye tiltak, men avviser tiltak som makspris og eksport på strøm. Årsaken er at de mener det vil forverre situasjone­n ytterliger­e.

– Handlingsl­ammet

SV, Rødt og Fremskritt­spartiet på sin side, støtter en hasteinnka­llelse av Stortinget. Presidents­kapet skal avgjøre dette mandag 8. august.

– Regjeringe­n har nok en gang vist at de er totalt handlingsl­ammet når de skal håndtere kriser, og derfor må Stortinget gripe inn igjen, sier andre nestleder Bård Hoksrud i Frps stortingsg­ruppe.

– Dessverre har Høyre sagt at det er uaktuelt å støtte makspris og avgrense strømekspo­rten, så vi er avhengig av at regjerings­partiene snur for å få flertall, sier Hoksrud.

Også i LO og grasrota i Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet murres det. Sp-veteran Per Olaf Lundteigen ba tirsdag om grep fra regjeringe­n innen mandag. (©NTB)

 ?? FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB ?? Jonas Gahr Støre på Statsminis­terens kontor.
FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB Jonas Gahr Støre på Statsminis­terens kontor.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? opphetet.
Strømdebat­ten er
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB opphetet. Strømdebat­ten er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway