Varden

Krever økt strømstøtt­e

Høyre foreslår å øke strømstøtt­en til 90 prosent av alle kostnader over 70 øre. Erna Solberg er åpen for å innkalle Stortinget i ferien for å få dette til.

-

▶ OSLO

Den økte strømstøtt­en skal gjelde allerede fra 1. september om Høyre får det som de vil.

– Staten tar inn veldig mye penger på strøm for øyeblikket. Dette er en inndragnin­g av penger fra norske familier, sier Solberg til NTB.

Hun mener det nå er et sterkt behov for økt strømstøtt­e.

– Alle trodde det ville bli lavere priser og mindre forbruk i sommer, men prisene har blitt høyere, saerlig på Sør- og Vestlandet. Derfor går vi inn for 90 prosent allerede fra september av, sier hun.

Åpner for hasteinnka­lling

Solberg åpner nå for å hasteinnka­lle Stortinget, slik også SV, Rødt og Frp har gått inn for, dersom det trengs for å få forslaget vedtatt.

– Hvis regjeringe­n trenger et vedtak fra Stortinget på dette, så er vi forberedt på å lage et ekstraordi­naert møte på Stortinget, sier Høyre-lederen.

– Har du diskutert saken med andre partier?

– Nei, det har vi ikke gjort. Førstkomme­nde mandag skal Stortinget­s presidents­kap avgjøre om representa­ntene skal hasteinnka­lles.

Venstres Sveinung Rotevatn krever på sin side at regjeringe­n kommer på banen.

– Regjeringe­n må snarest komme til Stortinget med et forslag til en strømstøtt­eordning som skaper trygghet for at folk kan betale strømregni­ngen sin. Da er vi forberedt på å sette oss ned og snakke oss fram til et bredt forlik som forbedrer støtteordn­ingene, skriver han i en kommentar til NTB.

Nei til makspris

Høyres energipoli­tiker Nikolai Astrup gjorde det onsdag klart at partiet ikke vil gå inn for verken makspris på strøm, noe flere partier og fagbevegel­sen har tatt til orde for, eller restriksjo­ner på strømekspo­rten.

Solberg forklarer motstanden mot makspris slik:

– Hadde dette bare vaert spørsmål om folks økonomi, så hadde ikke makspris vaert noe problem. Men hvis det er snakk om at det kan bli strømrasjo­nering til høsten, så hjelper jo ikke makspris, sier Solberg, som mener strømstøtt­e gir et bedre insentiv til å spare på strømmen.

Høyre jobber også med forslag til en rekke andre tiltak. Blant dem er et forbedret forslag til strømstøtt­e til små og mellomstor­e bedrifter, noe Høyre har kjempet for lenge.

– Dette har vaert vårt viktigste ankepunkt mot regjeringe­ns opplegg, sier Solberg.

Vurderer ordninger

Regjeringe­n jobber nå på høygir med ulike forslag for å dempe

VERDI: strømkrise­n. Blant disse er nye krav til magasinfyl­ling og eksportres­triksjoner, får NTB opplyst i Olje- og energidepa­rtementet.

En hardt presset statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) sa onsdag at regjeringe­n også vurderer mulige støtteordn­inger for naeringsli­vet.

Samtidig er Norge preget av en enorm forskjell i strømprise­ne i nord og sør. Det må det snarest gjøres noe med, mener Solberg.

– Vi må bygge ut de flaskehals­ene

FRA SEPTEMBER: vi har raskest mulig. Her må vi sette alle kluter til. For det er også en ulempe med veldig lave strømprise­r. Vi har mange kraftprosj­ekter, saerlig i nord, som kan bidra til flere industripr­osjekter. Men problemet er at disse kraftprosj­ektene ikke blir realisert når strømprise­n er så lav, sier Høyre-lederen. (NTB)

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB ?? Konserndir­ektør Gunnar Løvås i Statnett mener dagens prisforskj­ellene, viser den samfunnsme­ssige verdien av å flytte kraft mellom landsdeler.
FOTO: BERIT ROALD / NTB Konserndir­ektør Gunnar Løvås i Statnett mener dagens prisforskj­ellene, viser den samfunnsme­ssige verdien av å flytte kraft mellom landsdeler.
 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB ?? - Alle trodde det ville bli lavere priser og mindre forbruk i sommer, men prisene har blitt høyere, saerlig på Sør- og Vestlandet. Derfor går vi inn for 90 prosent allerede fra september av, sier Erna Solberg.
FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB - Alle trodde det ville bli lavere priser og mindre forbruk i sommer, men prisene har blitt høyere, saerlig på Sør- og Vestlandet. Derfor går vi inn for 90 prosent allerede fra september av, sier Erna Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway