Varden

Dommerne blir laert opp i VAR

23 dommere fortsetter denne uken på veien mot å bli utdannet i videodømmi­ngsverktøy­et «VAR».

-

Det skjer på Ekeberg med Norway Cup-deltakere som markører.

– Det har gått veldig bra. Det å kunne gjøre en del av utdannelse­n for dommerne på et sted som Norway Cup er veldig bra. Jeg tror dommerne synes det er en bra ramme, sier Knut Kristvang til NTB.

Han er prosjektle­der for VAR i Norges Fotballfor­bund. Kristvang tror spillerne på Norway Cup synes det har vaert morsomt å vaere del av dommernes utdanning.

Spennende

– Jeg tror det har vaert ganske bra. Mange av dem synes det er spennende å vaere på en slik greie. Det er fotballspi­llere som er i modus, så blir de fortalt at de skal handse med vilje, så det er litt spesielt. Jeg tror de fleste her synes det har vaert ganske moro, fortsetter han.

Emilie Rodahl Torkelsen er en av dommerne som får opptrening i VAR på Ekeberg. Hun debuterte som dommer i 1. divisjon i år og er én av fem fra divisjonen som får muligheten under Norway Cup.

– Nå har vi kommet dit at vi omsetter teori til praksis. Det å trene her, i en litt uformell setting, er veldig kjekt. Så får vi tatt steg litt etter litt og kjenne at det setter seg mer og mer, sier hun til NTB.

– Høre at du har gjort feil

Hun har fått prøvd seg som både hoved- og VAR-dommer og sier at man må tenke med et litt annet hode i de forskjelli­ge rollene.

– Jeg ble overrasket over at det ikke var mer stressende å få beskjeder på øret fra VAR. Jeg tenkte mest på det å få beskjed om at du har gjort en feil, men det er en overrasken­de fin opplevelse. Det handler om å bygge team, så går vi fra å vaere fire i et team til også vaere VAR, VAR-assistent og operatør, sier Torkelsen.

Fifa-dommer Svein Oddvar Moen er med som instruktør. Han er utdannet til å lede kamper med VAR internasjo­nalt.

– Vi har kommet et stykke. Det er en krevende utdanning, og mye skal på plass. Vi ønsker at det skal skje situasjone­r som både VAR og dommerne får prøvd seg på. Vi har fått mange interessan­te situasjone­r. (NTB)

 ?? FOTO: TROND REIDAR TEIGEN, NTB ?? FORNØYD: VAR-prosjektle­der Knut Kristvang (t.v.) og dommersjef i NFF, Terje Hauge, er fornøyde med starten på den praktiske biten av VAR-utdanninge­n for norske dommere.
FOTO: TROND REIDAR TEIGEN, NTB FORNØYD: VAR-prosjektle­der Knut Kristvang (t.v.) og dommersjef i NFF, Terje Hauge, er fornøyde med starten på den praktiske biten av VAR-utdanninge­n for norske dommere.
 ?? FOTO: NTB ?? VAR: Fossums Marius Lien er blant dommerne som forbereder seg på VAR neste sesong.
FOTO: NTB VAR: Fossums Marius Lien er blant dommerne som forbereder seg på VAR neste sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway