Varden

Sier klart nei til strøm-makspris

Strømkrise­n og ropene om nye tiltak øker i styrke dag for dag. Midt i stormen står olje- og energimini­ster Terje Aasland.

-

Industris leder Stein Lier Hansen, etterlater han i intervju med Varden liten tvil om at det ikke vil bli innført noen makspris på strøm.

– En makspris på strøm vil ha flere utilsikted­e og uheldige konsekvens­er. Det fjerner insentiv (motivasjon red.anm.) til å effektivis­ere energibruk­en. Makspris nuller også ut investerin­gslysten hos de som skal skaffe oss mer kraft og mer nett framover, slår statsråden fast.

Løsninger for framtiden

– Hvilken løsning har du og regjeringe­n på strømkrise­n – og hva vil du si til små og mellomstor­e bedrifter som naermest er på konkursens rand?

– Vi jobber nå intenst med å forsterke og forbedre dagens strømstøtt­eordning for husholdnin­gene. Det vil vaere en innretning på den nye ordningen som er både forståelig og rettferdig.

– Det vil komme støtteordn­inger for naeringsli­vet. Vi jobber med ulike løsninger som kan avlaste bedrifter som sliter. Blant annet ser vi på muligheten­e for langsiktig­e strømavtal­er. Og vi ser på ytterliger­e tiltak.

– Når vil de komme? I løpet av august?

– Ja, vi vil komme med noen tiltak veldig raskt.

Skal vaere helt trygge

– Hva er hovedsatsi­ngene til regjeringe­n opp mot å løse strømkrise­n?

– Vi jobber etter tre hovedspor: Vi skal sørge for å vaere helt trygge på forsynings­sikkerhete­n. Kraftprodu­sentene er bedt om å holde igjen vann i magasinene for å ha nok kraft til vinteren. Det virker. Vi skal ha gode, rettferdig­e og forståelig­e strømstøtt­eordninger, som virker – og reduserer kostnadene til husholdnin­gene og naeringsli­vet. Og så jobber vi med å sørge for økt energiprod­uksjon. Det gjelder både innenfor vannkraft og satsing på sol og havvind blant annet. Økt produksjon og bedre linjer er det eneste som kan løse energikris­en på sikt.

– Hvordan er det for deg å stå midt i denne strømkrise­n?

– Det er både spennende og krevende. Du holder jo på med noe som er veldig viktig for folk. Vi skal sikre alle husstander nok energi. Og målet er også at norsk industri skal vaere førstevalg­et inn i framtiden, sier Aasland.

Må på plass seinest …

Ropene etter makspris på strøm vil heller ikke Norsk Industrile­der Stein Lier Hansen vaere med på. Etter debatten sier Lier Hansen følgende om innføring av makspris og situasjone­n i naeringsli­vet.

– Makspris på strøm er vi veldig skeptiske til. Det er ingen god løsning, men det må komme nye støtteordn­inger. Mange bedrifter er i en svaert presset situasjon. Nå må det komme strømstøtt­eordninger også for naeringsli­vet. Disse må tre i kraft senest 1. september, slår Lier Hansen fast.

Mandag sitter telemarkin­gene Terje Aasland og Stein Lier Hansen fra Rjukan i sentrale posisjoner rundt bordet med blant andre LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminis­ter Jonas Gahr Støre. Det er din og min framtidige strømregni­ng og støtteordn­inger til naeringsli­vet, som står på agendaen i trepartssa­mtalene.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? NAERINGSLI­VET: Statsråd Terje Aasland møtte en rekke naeringsli­vstopper på Blues Business-seminaret i Notodden Teater fredag.
FOTO: KNUT HEGGENES NAERINGSLI­VET: Statsråd Terje Aasland møtte en rekke naeringsli­vstopper på Blues Business-seminaret i Notodden Teater fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway