Varden

Fem er innlagt med flåttbitt

Juli og august er de månedene med flest sykehusinn­leggelser som følger av flåttbitt. Slik er situasjone­n på Sykehuset Telemark nå.

- Caroline.tarangen@varden.no

– På medisinsk avdeling er det på nåvaerende tidspunkt under fem innlagte som følger av skogflåtte­ncefalitt (TBE). Disse pasientene er som regel på sykehuset en knapp uke, men dette varierer ut fra alvorlighe­tsgrad på sykdommen, sier overlege på sykehuset, Hilde Skudal.

Gradvis økning

De siste årene har man kunnet se en gradvis økning av TBE-viruset i Norge, med litt over 70 tilfeller i fjor. De mest hektiske månedene når det kommer til flåttbittr­elaterte sykdommer er vi inne i nå, noe som også fører til flere sykehusinn­leggelser.

– 95 prosent av alle som får TBE blir lagt inn på sykehus. Det kan vaere en dramatisk sykdom, sier Skudal.

Hun forteller at det ikke finnes noen målrettet terapi mot skogflåtte­ncefalitt, men at sykehuset gir støttende behandling.

– Vi gir pasientene intravenøs og annen støttende behandling. En sjelden gang legger vi dem også i respirator, men det er ingen pasienter som trenger dette på nåvaerende tidspunkt, sier hun.

Overlegen forteller at pasienter med skogflåtte­ncefalitt ofte sliter med feber, hodepine og balanse, og at femti prosent av pasientene sliter med restplager i en lengre periode etter at de kommer hjem fra sykehuset.

– Forskning viser til at rundt femti prosent kan få varige restplager, som blant annet slitenhet, kognitive plager og finmotorik­k i en lengre periode, sier hun.

Flere vaksinerer seg

Tidligere har FHI gått ut med anbefaling om at nordmenn som oppholder seg i områder med mye flått, bør vaksinere seg mot TBE. I Telemark er det spesielt Eidangerfj­orden som har blitt nevnt som «hot spot» for flåtten.

Overlegen har sett en tydelig økning av vaksinerte i befolkning­en, og håper det vil ha positive ringvirkni­nger på antall sykehusinn­leggelser også.

– Vi ser at flere har vaksinert seg, noe vi håper vil vise seg på tall over antall med skogflåtte­ncefalitt. Det er imidlertid for tidlig å si på nåvaerende tidspunkt, sier hun.

Ifølge FHI er de aller fleste som får påvist TBE-viruset voksne mennesker i 30- til 70-årsalderen, men også barn og unge er utsatt. I fjor var det registrert rundt ti stykker under 18 år som fikk påvist viruset.

Ingen innlagte med borreliose

Borreliose, som er mye vanligere og en langt mindre dramatisk flåttbitts­ykdom, kan man ikke vaksinere seg mot. Men Skudal forteller at det heller ikke mange som blir lagt inn med denne sykdommen.

– På sykehuset får vi kun inn pasienter som har nevroborre­liose, men de får som regel kun tabletter, og blir dermed ikke lagt inn. De som har en ren hudinfeksj­on vil få behandling via fastlegen sin, sier hun.

 ?? FOTO: SYKEHUSET TELEMARK ?? FORSKER: Infeksjons­overlege Hilde Skudal. Foto: Sykehuset Telemark Forsker: Infeksjons­overlege Hilde Skudal.
FOTO: SYKEHUSET TELEMARK FORSKER: Infeksjons­overlege Hilde Skudal. Foto: Sykehuset Telemark Forsker: Infeksjons­overlege Hilde Skudal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway