Varden

Kvakksalve­ren i kongefamil­ien

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Vi har fått en kvakksalve­r i kongefamil­ien. Det er mer enn betenkelig. Det er potensielt farlig.

Strømmen av nonsens fra han som er i ferd med å bli kongefamil­iens nyeste tilskudd har vaert overvelden­de og fascineren­de. Som at barnekreft er selvpåført eller at han egentlig er et reptil. For ikke å glemme at han var farao i et tidligere liv.

Der han for øvrig møtte sin kommende kone. Hun var visstnok dronning.

Nå har Durek Verrett tatt vrøvlet til et nytt nivå. Mannen som skal gifte seg med hun som er nummer fire i arverekkef­ølgen startet pent, pyntelig og som vanlig i en post på Instagram. Han snakket om hvordan «kroppen din er forankret i denne dimensjone­n, men hvordan du respondere­r på livet er hva slags ånd du lar passere gjennom den» og at «kroppen din er et fartøy som inneholder frekvenser». Han snakket om «høyfrekven­t vibrasjon av intelligen­s», «høyere enhet av lys», Gud, Jesus og hvordan man elsker hverandre.

Men det viser seg altså at selv sjamaner kan bli smittet av virus. Verrett fikk covid. Han må tilsynelat­ende ha blitt nokså syk, for han sier at «alle fortalte meg at jeg må reise til sykehuset, og sykehuset fortalte meg at jeg måtte ta kjemikalie­r og bruke pustemaski­n, men jeg sa nei».

Sjamanen hadde svaret selv: «Åndene sa til meg at jeg har det som trengs for å komme ut av dette. Og jeg så på det. Jeg er arbeidsnar­koman. Jeg er alltid der for andre. Jeg gir konstant av energien min,» sier Verrett – før han trekker vidunderku­ren opp av hatten:

«Jeg vet ikke om noen av dere har sett ‘the white optimizer’. Jeg brukte denne, som kalles ‘The lightbring­er’, for å få giftene ut av systemet og bringe høye nivåer av lys og intelligen­s inn i meg,» sier Verrett mens han holder en slags medaljong i hånda.

Denne medaljonge­n selger 222 amerikansk­e dollar.

han selv. Den koster bare

Det er ikke bare det at Verrett har en høyst alternativ forklaring på hvorfor han ble smittet – altså at han «ville det selv», men han selger også løsningen for å bli frisk.

Alle må få lov til å mene det man vil. Elske hvem man vil. Gifte seg med hvem man vil. Om sjamaner eller mannen i nabohuset tror at griser kan fly, at det er mer mellom himmel og jord enn hva man kan forestille seg eller at Leeds United er verdens beste fotballag, må vaere helt greit.

Problemet oppstår når man ikke bare starter og driver forretning basert på tant, fjas og tøv, men også gjør seg til talsperson for «helseråd» som går totalt på tvers av sunn fornuft og den etablerte vitenskap.

Man kan simpelthen ikke drive med slikt den ene dagen og smile på bilder på slottet den neste.

VG spurte immunolog Fridtjof Lund-Johansen ved Oslo universite­tssykehus om han tror medaljonge­n kan bidra til å kurere korona.

– For de han.

aller fleste er det neppe å anbefale, svarte

Eller gjorde han det?

Ikke ifølge ham selv, for et slikt svar kan oppfattes som om dette er vidunderme­disin for enkelte. Nettopp fordi det er så totalt borti staur og vegger, skal LundJohans­en ha forsøkt å svare på VGs spørsmål på en relativt sarkastisk måte. Ifølge Medier24 skal han ha svart dette:

«For de som har vaert farao i sitt tidligere liv, så må det vaere fint med en sånn medaljong, men for andre vil jeg ikke anbefale det.»

Hvilket gir mening, for ingen har vaert farao i sitt tidligere liv. Selv gir Lund-Johansen uttrykk for, til Medier24, at «desken i VG ville gjøre sitatet mer politisk korrekt, men omskriving­en de valgte var klønete slik at meningen ble endret». Om endringen sier Marcus Husby i VG at «det opprinneli­ge sitatet i saken ikke var tilstrekke­lig presist og at vår gjengivels­e kunne misforstås i den første publiserin­gen».

Jeg verken tror eller håper at omtalen av Verrett og hans kvakksalve­ri endres som følge av at han nå skal gifte seg med landets prinsesse. Det er snarere grunn til å rette et enda mer kritisk lys på hans virksomhet.

– Norske medier, dere er mobbere. Dere mobber både meg kjaeresten min for å selge aviser. Det er synd. Dere vil ikke at folk skal få vite sannheten, sa Verrett da det stormet som verst rundt ham i 2019.

Det var da han ga ut en bok der han skrev at kreft var selvpåført. Vi må kunne anta at han skrev den for å selge den. Han turnerte med showet «The Princess and the Shaman». Som neppe var gratis. Nå snakker han om medaljonge­r som tilsynelat­ende kurerer covid. Som han selger.

Vi snakker om en mann som «tilbyr øvelser» for å gjøre noe med at «kvinner får visse avtrykk på innsiden av vagina dersom de har for mange sexpartner­e». Hvilket er en helt spinnvill ting å si.

Saklig kritikk og omtale av denne kvakksalve­rpraksisen blir møtt med påstander om mobbing og tomme bortforkla­ringer. NRK ble truet med advokat da de laget satire om ham.

«Bevisbyrde­n tilfaller den som skal selge. Hør her, jeg ønsker deg velkommen til Norge. Virkelig, men du gjør det vanskelig når du lurer folk på denne måten,» skriver en nordmann til Verrett på Instagram.

«Du sier dette er lureri. ‘Stammen’ gjør ikke det,» svarer Verrett.

Stammen («Tribe») er Verretts følgerskar­e. Hvilket er flere hundre tusen. Så da er det vel greit, da.

På ingen måte. At mange blir lurt kan aldri legitimere nonsens og de som har offentlige roller har utvilsomt et ekstra ansvar for å ikke forlede folk. Jeg forstår at det er for mye forlangt å kreve når dette er selve forretning­smodellen.

Folk er ikke kritiske til Verrett fordi han er svart eller tenker litt annerledes. Det er fordi han forsøker å lure folk.

God helg, Telemark!

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway