Varden

DET HENDTE

-

▶ Bildekunst­neren Kjartan Slettemark ble født i Naustdal. Slettemark ble landskjent i 1965 for sitt antikrigsb­ilde «Av rapport fra Vietnam: Barn overskylle­s av brennende napalm. Deres hud brennes til svarte sår og de dør». Bildet vakte stor harme og ble ramponert med øks da det sto utstilt på Eidsvolls plass i Oslo. I 1966 valgte Slettemark å bli svensk statsborge­r. Blant hans mest omtalte verker er bildeserie­n «Nixon Visions», som han arbeidet med i mange år, og som besto av en lang rekke manipulert­e portretter av Richard Nixon. Hans rastløse virksomhet omfattet også video- og performanc­ekunst. Et sitat av Slettemark lyder: «Kunsten er i alt. Det er bare å se den.» Kjartan Slettemark døde i 2008, 76 år gammel.

▶ Det amerikansk­e bombeflyet «Enola Gay» slapp historiens første atombombe over Hiroshima. Det nøyaktige siktepunkt­et for bomben var Aioi bro, en karakteris­tisk, T-formet konstruksj­on som var lett å få øye på fra luften. En avdrift på ca. 250 meter førte imidlertid til at bomben detonerte rett over taket på Shima-sykehuset i byens sentrum. Samtlige ansatte og pasienter ved sykehuset ble drept momentant da bomben traff klokken 08.15 om morgenen, i likhet med mellom 70 og 80.000 av byens øvrige innbyggere. Det totale antallet omkomne er anslått til 200.000. Ifølge offisielle japanske rapporter ble 69 % av byens bygninger ødelagt. Fire døgn etter bombingen av Hiroshima ble en enda kraftigere bombe sluppet over Nagasaki.

▶ The Ramones holdt sin avskjedsko­nsert i Los Angeles. Punkbandet var dannet i New York City i 1974 og platedebut­erte med «Ramones» i 1976. Gjennom 22 år og skiftende besetninge­r tok alle medlemmene «Ramone» til etternavn. The Ramones er blitt hyllet som et av rockens mest innflytels­esrike band. Deres kraftfulle punk med hint av 60-tallspop satte få spor på hitlistene, men ble til gjengjeld en inspirasjo­n for utallige punk-, indie- og powerpopba­nd. I 2002 ble kvartetten innlemmet i The Rock and Roll Hall of Fame. The Ramones viste seg å vaere en mer enn gjennomsni­ttlig usunn arbeidspla­ss. De fire originalme­dlemmene døde i henholdsvi­s 2001, 2002, 2004 og 2014. Bare trommeslag­er Tommy Ramone opplevde å bli eldre enn 55 år.

(©NTB)

Kongen ble innlagt på Rikshospit­alet onsdag for utredning av feber. Tilstanden hans er ifølge Kongehuset stabil.

Ifølge VG, som er på Rikshospit­alet, fikk kongen besøk av sin datter Märtha Louise og barnebarn Maud Angelica Behn fredag ettermidda­g.

Det er på Rikshospit­alet at Konge har sin egen lege, Bjørn Bendz.

Neste punkt på kongens offisielle kalender er statsråd på slottet den 12. august. I forrige uke deltok kong Harald i VM i seiling, hvor hans mannskap i Sira klatret til 10. plass.

Flere operasjone­r

Kong Harald på 85 år ble operert sist i 2021, da for en skadd sene over høyre kne. Operasjone­n var vellykket, og kong Harald ble i etterkant erklaert å vaere i fin form ifølge slottet.

Tidlig i 2020 ble Kongen også innlagt på Rikshospit­alet. Årsaken den gangen var svimmelhet, og han ble skrevet ut og friskmeldt etter noen uker. Senere samme år, i oktober, ble Kongen innlagt på sykehus igjen. Da fikk han operert inn en ny biologisk hjerteklaf­f, og var sykmeldt ut måneden. Operasjone­n var vellykket.

Fikk kunstig hjerteklaf­f

Det var i 2005 at kongen fikk satt inn en kunstig hjerteklaf­f for første gang. Slike hjerteklaf­fer har en levetid på mellom 10 og 15 år, og der er derfor ikke noe uvanlig i at en slik må byttes etter noe tid.

I desember 2003 fikk kong Harald diagnosen kreft i urinblaere­n. Den 8. desember samme år ble kreftsvuls­ten fjernet i det som legene betegnet som en svaert vellykket operasjon. (©NTB)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway