Varden

Tør dere, Varden og TA?

Er lønns- og arbeidsfor­holdene i restaurant­bransjen en del av pressens samfunnsop­pdrag? Kan Varden og TA og andre lokalavise­r i så fall gjøre mer for de ansatte og naeringen enn å bare reklamere for alle slags etablering­er i bransjen?

-

Den pågående historien om smultring-kaféen Happy donuts i Porsgrunn er et foreløpig siste skrekkekse­mpel i Telemark på hvordan innehavere behandler sine ansatte. Etter å ha gitt kjedens etablering i Porsgrunn omfattende og entusiasti­sk omtale, avslører Varden nå det som framstår som reinspikka kriminell behandling av arbeidssto­kken. Tilsvarend­e stygge forhold er påvist i Bergen og Stavanger, ikke minst takket vaere modige ansatte.

Restaurant­bransjen er spesielt utsatt for ruskete etablering­er, drift og lønns- og arbeidsfor­hold. Det er allment kjent, det er konkurrans­evridende og ødeleggend­e for alle de som driver ordentlig. Fellesforb­undet, som organisere­r hotell- og serverings­ansatte, melder av og til om grove lovbrudd.

LOs sommerpatr­uljer påviser hvert år store mangler i ansettelse­svilkårene for vikarer. Arbeidstil­synets samarbeid med politiet og skatteetat­en er bra, men sporadiske aksjoner løser ikke problemene.

Saerlig etter pandemien skriker serverings­bransjen etter faglaert og ufaglaert fast- og sesongarbe­idskraft. Det er selvsagt flere løsninger på rekrutteri­ngsproblem­ene. Men ett åpenbart svar er:

Gi folk ordentlig lønn, gode og regulerte arbeidsfor­hold og faste hel- og deltidssti­llinger.

Bransjen har innført allmenngjo­rt minstelønn for alle grupper over 16 år. Det er ikke til å bli fet av, men en begynnelse og en mulighet for seriøse arbeidsgiv­ere.

Det går knapt en dag uten at TA og Varden gir bred omtale av mer eller mindre levedyktig­e virksomhet­er. Og uten å be om en krangel med redaktøren­e er det lett å hevde at svaert mange av disse oppslagene framstår som skjult reklame, eller tekstrekla­me som det het inntil 2015.

Så mener vi ikke at avisene skal bedrive aggressiv gravejourn­alistikk i sine omtaler av enhver kiosk og pølsebod. Men normal, kritisk journalist­ikk gjør seg alltid, eller godt håndverk om man vil. Da kan det hende at vi slipper entusiasti­ske presentasj­oner av serverings­steder som er fundert på ulovlig behandling av ansatte, skatte- og avgiftsjuk­s og annet lureri.

For øvrig hender det jo at noen og enhver setter seg til bords eller henter en pizza der man vet at tingene ikke er i orden. Det får hver enkelt av oss ta på egen kappe.

Tilbake til ingressen:

Er lønns- og arbeidsfor­holdene i restaurant­bransjen en del av pressens samfunnsop­pdrag? Kan Varden og TA og andre lokalavise­r i så fall gjøre mer for de ansatte og naeringen enn å bare reklamere for alle slags etablering­er i bransjen?

Ja, selvsagt.

Gjør en bakgrunnss­jekk. Gi oss en faktaboks med opplysning­er om eiere, aksjekapit­al, bevillings­havere, eventuelt tidligere konkurser, tilsyn fra Mattilsyne­t (smilefjes) og ikke minst om virksomhet­en har tariffavta­ler eller tilbyr allmenngjo­rt minstelønn. Ja eller nei.

En slik faktasjekk krever litt ekstra, og ikke alle vil vaere like happy for å måtte bli sett i kortene på den måten. Men her kan TA og Varden gå i bresjen for mer tillitsska­pende innsyn i en viktig naering og en smule ekstra journalist­isk kvalitet. Dermed blir utfordring­en: Tør dere?

Ørnulf Hjort-Sørensen Rødt Skien

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? KRITISK: Normal, kritisk journalist­ikk gjør seg alltid, eller godt håndverk om man vil, skriver Ørnulf Hjort-Sørensen i Rødt. Bildet viser Monja Eline Johnsen Wighus, som var tydelig på hva hun mente om behandling­en hun har fått.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN KRITISK: Normal, kritisk journalist­ikk gjør seg alltid, eller godt håndverk om man vil, skriver Ørnulf Hjort-Sørensen i Rødt. Bildet viser Monja Eline Johnsen Wighus, som var tydelig på hva hun mente om behandling­en hun har fått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway