Varden

Strøm og rasjonerin­g

-

For noen valg siden var det en opphetet diskusjon om private innslag i eldreomsor­gen. Legg ikke bestemor ut på anbud, var et mye brukt munnhell.

Nå kan det lyde: Legg ikke bestemors varmeovn på Europas strømbørs!

Dersom AP og Høyre steller seg slik at strømmen blir rasjonert, har politisk udugelighe­t nådd et høydepunkt. Europas kaldeste land, med overskudd av billig vannkraft, der boliger bygges uten alternativ­e varmekilde­r, kan ikke la seg drive for vaer, vind og børs.

Min familie flyttet inn i nybygd hus noen år etter krigen. Strømmen var rasjonert, og en vippe sørget for at den ble koblet ut om forbruket ble større enn 1 kw, jeg husker ennå lyden av vippa. Selvsagt installert­e vi vedovner i alle rom, og det fantes en finstue som ikke ble oppvarmet til daglig.

Argumentet nå om vår avhengighe­t av kabler for å importere strøm når det er lite regn, er ikke holdbart: Om vi ønsker sikkerhet utover den 20 prosent overskudds­krafta vi har, kan vi enkelt bygge vindkraft, til og med gasskraft med CO2 rensing, om vi hadde handlingso­rienterte politikere.

Nå må vi ta kontroll over våre fantastisk­e utslippsfr­ie strømressu­rser, og la alle våre bestemødre og all vår nåvaerende og planlagte kraftkreve­nde industri få nytte og glede av det som gjorde oss til en velstående nasjon for snart hundre år siden.

Glem ikke hva en tidligere industripo­litiker, Finn Lied, som også var sentral pioner ved oljealdere­ns inntog i Norge, sa på spørsmålet om hva som var viktigste ressurs i landet. Vannkraft varer evig, var hans svar, og er derfor det viktigste å ta vare på for nye generasjon­er. Har vi likevel glemt det?

Bjørn Lillebuen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway