Varden

Mens jentene står frem, har ledelsen valgt å gjemme seg

Å bli skjelt ut, overvåket og trakassert i sitt første møte med arbeidsliv­et og fortelle om kritikkver­dige forhold i media er tøft. Tenåringen­e som har stått frem om arbeidsfor­holdene i Happy Donuts i Porsgrunn fortjener ros.

- Heidi Østhus Erikssen Debattansv­arlig i Varden

Monja Eline Johnsen Wighus (17) og Adele Fosse-Åleskjaer (19) har den siste tiden stått frem med sine sterke historier fra arbeidshve­rdagen i smultring-kjeden Happy Donuts sin filial i Storgata 94 i Porsgrunn.

De to jentene forteller om ansatte som gikk rundt på nåler, en ledelse som kameraover­våket ansatte og lønn som uteble.

Drømmen om å selge velsmakend­e og pyntede amerikansk­e smultringe­r i hopetall ble raskt til et mareritt.

Monja Eline mener ledelsen bevisst ansatte unge, uerfarne jenter for å møte minst mulig motstand. Ikke alle turte å si ifra. De som gjorde det ble skjelt ut og fikk advarsler.

Til slutt ble arbeidsfor­holdene så ille at ansatte sluttet å komme på jobb. 1. juli måtte filialen i Storgata i Porsgrunn stenge dørene – og i dag kunne Varden fortelle at det er avgjort at de ikke åpnes igjen. Etter åtte måneder i drift er det slutt.

Det er ikke lett å vaere ny i arbeidsliv­et, og i starten kan det vaere vanskelig å vite hva man skal forvente av arbeidsgiv­er og kolleger. Det er ikke normalt at tenåringer skal trenge å lese seg opp på hvilke rettighete­r de har som arbeidstak­ere. Det måtte flere av de ansatte på Happy Donuts gjøre kort tid etter at de startet i jobben.

Heldigvis har de faerreste av oss hatt et første møte med arbeidsliv­et som dette.

Og nettopp derfor er det på sin plass å rose Monja Eline Johnsen Wighus (17) og Adele Fosse-Åleskjaer (19). Takket vaere dem har offentligh­eten fått innsyn i svaert kritikkver­dige forhold og bedriften har sett seg nødt til å stenge. Tross sin unge alder har de stått frem i media og rettet kritikk mot egen ledelse. De har gjort det for seg selv og andre ansatte.

Det er ikke alle arbeidstak­ere, uavhengig av alder, som hadde hatt mot nok til å stå frem med en slik historie.

Ledelsen i Happy Donuts har hatt all anledning til å fortelle sin side av saken i media, men det har vaert fullstendi­g tyst fra den kanten. Etter gjentatte forsøk har Varden ikke fått noen respons.

Så mens jentene står frem, har ledelsen valgt å gjemme seg.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? STÅTT FREM: Tross sin unge alder har de stått frem i media og rettet kritikk mot egen ledelse. De har gjort det for seg selv og andre ansatte, skriver Heidi Østhus Erikssen. På bilde: Adele Fosse-Åleskjaer.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M STÅTT FREM: Tross sin unge alder har de stått frem i media og rettet kritikk mot egen ledelse. De har gjort det for seg selv og andre ansatte, skriver Heidi Østhus Erikssen. På bilde: Adele Fosse-Åleskjaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway