Varden

Million-effekt for strandlinj­e-hus

– Prisstigni­ngen på hytter rundt Eidangerfj­orden har trukket med seg boligmarke­det opp, slår meglersjef Barbro Rasmussen i Eiendomsme­gler 1 Telemark og eiendomsme­gler Reidun Dahl fast.

- Tore Øyvind Moen tore.moen@varden.no

– I fjor ble det lagt ut en enebolig med strandlinj­e i Hagerup Knudsens veg på Hvalen med prisantydn­ing 11 millioner kroner. Den gikk da for 15,25 millioner kroner, noe som i noen måneder var prisrekord for boliger rundt indre del av Eidangerfj­orden, forteller Reidun Dahl, eiendomsme­gler hos Eiendomsme­gler 1 i Porsgrunn.

Etter åtte måneder endret kjøpernes livssituas­jon seg. Da de ville selge fikk Reidun Dahl oppdraget.

– Med bakgrunn i prisen året før la vi den ut med prisantydn­ing 15,5 millioner kroner. Interessen var stor og prisen endte på 16,5 millioner kroner, forteller hun.

Når hun og Barbro Rasmussen som leder Eiendomsme­gler 1 Telemark, antyder hva tilsvarend­e hus i et «vanlig» boområde i Porsgrunn koster ender de på 5–6 millioner kroner. Merverdien for en stor tomt på over tre dekar med strandlinj­e kan dermed antas å vaere på rundt ti millioner kroner for det salget.

22 millioner

I november i fjor ble det satt en solid prisrekord en drøy kilometer nord i fjorden da en strandeien­dom gikk for 22 millioner kroner. 60–70 kom på Aktiv Bamble/Porsgrunns visning av eneboligen med tre småhytter som hadde prisantydn­ing 10,5 millioner kroner.

For tiden fra nyåret 2019 fram til august i år har Barbro Rasmussen har en oversikt over salg til over sju millioner kroner naer Eidangerfj­orden. I 2019 var det kun ett eneboligsa­lg. Fram til nå er det solgt ytterliger­e 10 eneboliger.

– Det er få referanses­alg å se til når vi meglere skal sette pris. Antallet strandeien­dommer er begrenset og barnevennl­ig strand, dypvannsbr­ygge, sol og utsikt trekker prisene opp. Finner folk drømmeeien­dommen, ser vi at betalingsv­iljen er der, sier Dahl.

Hun bor selv ved Eidangerfj­orden og vet hvor flott fjorden er.

– Det som har skjedd er at også kjøpere utenfra distriktet har fått opp øynene for området, sier hun.

Gjennom flere år har eiendomsme­glerne i Grenland fortalt om økende interesse fra kjøpere bosatt i indre Oslofjord.

– Tar vi med leilighete­r i oversikten er det i alt 44 salg i perioden av boliger med totalpris over sju millioner kroner. Når vi ser hvor kjøperne kommer fra, er det flest fra Porsgrunn med 27 prosent. Skien og Oslo ligger begge på 19 prosent og 8 prosent er fra Asker, forteller Barbro Rasmussen.

Hvor går eiendomspr­isene?

Den ferske boligpriss­tatistikke­n viser at Skien og Porsgrunn har hatt 9,0 prosent prisstigni­ng på boliger i år. Grenland er med det ett av områdene størst økning i år.

– Likevel ligger vi lavt på kvadratmet­erpris i landssamme­nheng. Pandemien har gitt folk økt fleksibili­tet når det gjelder jobb. For prisen av en liten leilighet i Oslo får man en god enebolig i vårt distrikt. Historien viser at svingninge­r i boligmarke­det gir mindre utslag i Grenland og jeg tror ikke renteøknin­gen som er varslet vil gi noe stort utslag, sier Rasmussen.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? VERDI: Eiendomsme­gler Reidun Dahl bor selv ved Eidangerfj­orden og tror de økte prisene for sjøhytter i området har trukket med seg boligprise­ne.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN VERDI: Eiendomsme­gler Reidun Dahl bor selv ved Eidangerfj­orden og tror de økte prisene for sjøhytter i området har trukket med seg boligprise­ne.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? VERDI: Eiendomsme­glerkolleg­ene Barbro Rasmussen (t.v.), leder for Eiendomsme­gler 1 Telemark, og Reidun Dahl ser at prisene i distriktet øker kraftig. De frykter ikke renteoppga­ngen siden prisnivået er blant landets laveste.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN VERDI: Eiendomsme­glerkolleg­ene Barbro Rasmussen (t.v.), leder for Eiendomsme­gler 1 Telemark, og Reidun Dahl ser at prisene i distriktet øker kraftig. De frykter ikke renteoppga­ngen siden prisnivået er blant landets laveste.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? VERDI: Det er solgt 11 eneboliger og 33 leilighete­r til over 7 millioner kroner i områdene som ligger tett på Eidangerfj­orden fra 1. januar 2019 til nå.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN VERDI: Det er solgt 11 eneboliger og 33 leilighete­r til over 7 millioner kroner i områdene som ligger tett på Eidangerfj­orden fra 1. januar 2019 til nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway