Varden

Når landet står i krise, bør regjering og storting stå sammen om løsningene

I disse tider opplever jeg stor frustrasjo­n ute i befolkning­en hva angår høye kostnader til både husholdnin­gene og naeringsli­vet.

- Grunde W. Knudsen Ordfører i Kragerø (Sp)

Man kan spørre seg om hvordan kan man la folket blø på denne måten mens staten tar inn milliarder på både olje, gass og kraftprodu­ksjon. Jo da, vi forstår at det er et komplekst system og at man ikke kan hive seg på første løsning med støtte og avgiftsred­uksjon, men vi er en nasjon med muligheter til å sikre egen befolkning gode levevilkår, og da må vi gjøre nettopp det.

Vi må nok alle laere oss å bruke strømmen på en litt annen måte enn hva vi er vant til, om vi skal ha nok kraft til å forsyne både husholdnin­ger og bedrifter. Jeg tror vi alle gjør hva vi kan for nettopp det.

For oss i Kragerø så er det heller ikke slik at vi har inntekter på kraft da vi ikke eier kraftprodu­ksjon selv, og har slik sett bare et energisels­kap som må kjøpe inn kraft til våre kunder.

Når regjeringe­n nå peker på at kraftkommu­ner må bidra med støtte til naeringsli­vet blir det veldig skjevt da det er et fåtall kommuner som faktisk har store kraftinnte­kter her til lands. Kragerø er en av kommunene uten disse inntektene.

Tenk dere hvordan dette skal ende om noe ikke gjøres. Vi får flere som kaster inn håndkle og ikke finner det drivverdig lenger. Da forsvinner arbeidspla­sser og skatteinnt­ekter. Dette igjen medfører at flere må på støttetilt­ak for å få hverdagen til å gå rundt. Er vi som nasjon tjent med det?

Jeg har ved flere anledninge­r nå jobbet inn mot både finansdepa­rtement og olje- og energidepa­rtement for å få til løsninger på dette med høye drivstoffk­ostnader til anleggs- og transportn­aeringen. Vi i Kragerø har en stor andel arbeidspla­sser innenfor nettopp disse naeringene og trenger raske løsninger slik at våre bedrifter kan drive videre uten røde tall på bunnlinjen. Jeg ber nok en gang vår regjering om å se på dette og finne løsninger raskt.

Fiskerinae­ringen lider også under store utfordring­er med drivstoffk­ostnader, og dette er en naering vi trenger for videre å kunne høste av naturen og sikre mat på bordet. Landbruket sliter også med kostnadene for drivstoff og gjødsel. Skal disse også måtte legge ned produksjon­en så blir det matmangel. Når vi ser at Ukraina er verdens matfat og ikke får sendt ut korn, er det forunderli­g at ikke norske myndighete­r tar innover seg vi også kommer der om noe ikke gjøres.

Men dere skal vite at både jeg og mine politiske kolleger i Kragerø jobber hver dag for at storting og regjering finner løsninger som vi kan leve med.

Til sist vil jeg gi min støtte til partikolle­ga fra Drangedal Jan Terje Dale som hadde et treffende innlegg i avisene de siste dager. Takk Jan Terje for at du skriver det vi tenker.

 ?? FOTO: JULIE ANDA HOVLAND ?? RASKT: Jeg ber nok en gang vår regjering om å se på dette og finne løsninger raskt, skriver Grunde Wegar Knudsen.
FOTO: JULIE ANDA HOVLAND RASKT: Jeg ber nok en gang vår regjering om å se på dette og finne løsninger raskt, skriver Grunde Wegar Knudsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway