Varden

Kåss: - Oppstandel­se

Politiet forstår at folk reagerer og sjefsvakta på Herøya mener utslippet ikke så bra ut. Men ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap), synes folk ikke bør skape frykt og oppstandel­se «de få gangene det kommer røyk opp av en pipe på Herøya».

- Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

På grunn av utslipp i en av salpetersy­refabrikke­ne på Herøya Industripa­rk, var det tydelig gul røyk over store deler av området onsdag. Klokken 12.29 meldte politiet at det hadde skjedd en uønsket hendelse og en uplanlagt stopp. Det bekreftet også sjefsvakt i industripa­rken, Svein Hansen, overfor Varden kort tid etter at utslippet fant sted.

Reaksjoner

– Fagfolkene samler seg nå, også får vi se hvordan vi kan løse dette. Det ser ikke bra ut, sa Hansen.

Fra Varden-lesere strømmet det inn med bilder fra fabrikkpip­en, samt spørsmål om «hva har skjedd?»

– Jeg skjønner at folk reagerer, sa operasjons­leder Øystein Eikedalen.

Da nyheten gikk sin gang la Porsgrunns­ordfører Robin Kåss ut en melding på sin egen Facebook-profil.

«Jeg tenker at vi har kommet veldig langt i å utvikle grønn industri når det er oppstandel­se på Facebook og oppslag i avisene de få gangene det kommer røyk opp av en pipe på Herøya. Også veldig bra at slike utslipp granskes i etterkant så industrien kan bli enda bedre». Meldingen var etterfulgt av emojier med hus, et hjerte og et grønt tre.

Gul røyk

– Er det lov for innbyggern­e å vaere redd i slike situasjone­r?

– Ja, selvfølgel­ig er det lov. Men samtidig er det viktig å stole på det som kommer av informasjo­n, og viktig å spre informasjo­n på hva som skjer på et anlegg. Det er også viktig å forstå frykt og reaksjoner som kommer. Det kan vaere mange grunner til det, og da er det viktig at man har korrekt og saklig informasjo­n i begge ender, sier ordføreren.

– Du skriver om «de få gangene det kommer røyk opp av en pipe på Herøya» og at det da blir oppstandel­se. Men reaksjoner fra innbyggern­e handler vel mer om at det kommer gul røyk?

– Jeg synes det er bra at folk engasjerer seg i miljøet og er opptatt av hva som skjer i industrien. Så synes jeg det er sunnhetste­gn at vi går fra kontinuerl­ig utslipp på Herøya, til at det er store diskusjone­r de gangene det er et utslipp fra pipene. Det er jo derfor man har piper, at man trygt kan slippe ut gasser, sier Kåss og legger til:

Det er viktig å ha en kommunikas­jon om hva dette er. Ved tidligere tilfeller så finnes dem som er med å skape frykt. En hver innbygger har et ansvar der, sier han.

Startet opp igjen

Utpå kvelden onsdag opplyste sjefsvakt Svein Hansen at de jobber med å finne ut av hvorfor utslippet skjedde.

– Vi har fått en del ubekreftet­e meldinger. Men foreløpig har vi ikke fått satt sammen alt vi har av opplysning­er, så det er for tidlig å si hva som forårsaket utslippet, sier Hansen.

Rundt klokken 18 onsdag kveld startet man opp driften igjen ved fabrikken. Også da kom det gul røyk fra pipa.

 ?? ?? GUL RØYK: Gul røyk over Herøya industripa­rk onsdag ettermidda­g etter en uplanlagt stopp. Foto: Varden-tipser
GUL RØYK: Gul røyk over Herøya industripa­rk onsdag ettermidda­g etter en uplanlagt stopp. Foto: Varden-tipser

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway