Varden

- Nå er det nok

Etter en lang saga om de om lag 40 kunstgress­rullene som har vaert på reise i Grenland, har eiendomspr­ofilen Petter Øygarden valgt å anmelde mannen som dumpet det på Eidanger.

- Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

▶ PORSGRUNN

– Han har fått nok av frister til å rydde opp etter seg, og har hele tiden lovet å fjerne det. Men nå er det nok, og vi valgte å anmelde like før sommeren, sier Petter Øygarden til Varden.

Øygarden sammen med grunneier Opplysning­svesenets fond har ifølge kommunen ansvaret for søppelet som ligger på deres eiendom på Eidanger sandtak i Porsgrunn, og Øygarden håper nå at en politianme­ldelse vil føre til at i hvert fall kunstgress­rullene ryddes.

– Hva skal jeg si, de må anmelde hvis de føler det er riktig. Jeg får ikke gjort noe fra eller til, og jeg har ingenting vondt å si om dem, sier leder i Grenland Paintballk­lubb, Stian Svolvsbru til Varden.

Konflikt i lang tid

At det er konflikt om de om lag 40 rullene med kunstgress er ikke noe nytt. Som Varden omtalte i allerede august 2020, var nevnte Svolvsbru i en konflikt med Skotfoss Turn & IF om kunstgress­rullene.

Da hadde det ligget uberørt på idrettslag­ets tomt i flere år etter at det skar seg mellom Paintballk­lubben og idrettslag­et.

Idrettslag­et så seg nødt til å få hjelp av kommunen for å få fortgang i prosessen.

Først da kommunen varslet bøter, fjernet Svolvsbru rullene i oktober samme år.

Men, problemet ble bare flyttet fra et sted til et annet.

For etter at rullene lå mellomlagr­et på en tomt bak en bensinstas­jon på Nenset, dukket de opp i sandtaket på Eidanger i begynnelse­n av mai i fjor.

Siden da har Øygarden forsøkt å få Svolvsbru til å rydde opp.

Etterforsk­es

Avsnittsle­der for økonomi- og miljøavsni­ttet i politiet, Terje Stubb-Olsen, bekrefter til Varden at de har mottatt en anmeldelse på forholdet.

– Saken etterforsk­es på vanlig måte og vi vil gjennomfør­e etterforsk­ingsskritt i tråd med det som er nødvendig for å klargjøre ansvarsfor­holdet, sier han.

Han sier samtidig at det er kommunen som er ansvarlig

ANMELDT:

SØPPEL: for å gi pålegg når det gjelder opprydning, og viser til forurensni­ngsloven når det gjelder dette forholdet.

Miljørådgi­ver i Porsgrunn kommune, Kjell Henrik Semb, sier at dette er en gammel sak hos dem, og at Øygarden selv må rydde opp hvis ikke det løser seg.

– Øygarden må selv løse problemet, da han er grunneier, sier Semb.

Da Varden var på plassen i begynnelse­n av juli i forbindels­e med en bilbrann, var det mye annen søppel på området, blant annet to andre hensatte biler. Bilene var borte igjen nå i august, men søppelet ligger der fortsatt.

– Det er en plass som har vaert ryddet opp mange ganger, og det er typisk at det bare kommer mer og mer. Hele området bør bare sperres av, og det bør settes opp en bom, eller noen steiner for å hindre innkjøring, sier Semb.

– Vi har ikke gjort noen tiltak, og vi forventer at vi snart kan gå i gang med boligprosj­ektet på området. Men er det ting som blir hensatt der, og folk som kaster søppel så anmelder vi det, repliserer Øygarden.

Ryddet for over 80.000 kroner

Problemene har fulgt Svolvsbru siden avtalen om paintballb­ane på Skotfoss gikk opp i røyk i 2017, og det er spesielt dette kunstgress­et som har skapt problemene.

– Jeg er bare et menneske som prøver å lede en klubb, og det var ikke meningen å dumpe dette hos dem. Men vi måtte finne en plass, og regnet ikke med at det ville vaere problemati­sk at det lå i sandtaket der, sier han.

Han hevder samtidig at det er blitt brukt utallige dugnadstim­er, og opp mot 80.000 kroner på å fjerne granulat som ligger i naturen rundt sandtaket.

– Vi gjør så godt vi kan, men vi har ikke noen annen plass å ha det foreløpig, sier han.

Når det gjelder anmeldelse­n sier han at politiet ikke har kontaktet ham ennå, og at det samtidig ikke er noe han får gjort noe med.

– Jeg har jobbet på spreng for å finne en annen plass å ha dette, og har vaert veldig naere noen avtaler tidligere. Jeg ber om at hvis det er noen som har en plass som er egnet for en paintball-bane, at de vil komme med en utstrakt hånd, sier Svolvsbru.

 ?? FOTO: JONAS FOSSING ?? Eiendomspr­ofilen Petter Øygarden (til høyre) har anmeldt leder av Grenland Paintball Stian Svolvsbru.
FOTO: JONAS FOSSING Eiendomspr­ofilen Petter Øygarden (til høyre) har anmeldt leder av Grenland Paintball Stian Svolvsbru.
 ?? FOTO: JONAS FOSSING ?? Blant rullene ligger det også masse gummi granulat. Årlig så forsvinner rundt 1.500 tonn granulat ut i naturen, ifølge Norsk Gjenvinnin­g.
FOTO: JONAS FOSSING Blant rullene ligger det også masse gummi granulat. Årlig så forsvinner rundt 1.500 tonn granulat ut i naturen, ifølge Norsk Gjenvinnin­g.
 ?? FOTO: GEIR NORENDAL ?? SØPPEL: Flere plasser inne på området ligger det liknende hauger med søppel. Semb mener hele området bør sperres av.
FOTO: GEIR NORENDAL SØPPEL: Flere plasser inne på området ligger det liknende hauger med søppel. Semb mener hele området bør sperres av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway