Varden

Vi må laere av snøen som ikke falt i fjor

- Ådne Naper Leder av hovedutval­g for klima, areal og plan, Vestfold og Telemark fylkeskomm­une (SV)

Fornybar kraftprodu­ksjon er avhengig av vaeret. Du kan ikke regulere vaeret. Men du må innrette kraftprodu­ksjonen etter vaeret som har vaert. Og forsøke å innrette energisyst­emet etter vaeret som skal komme.

Allerede i november 2020 advarte NVE om sammenfall­ende vaertyper i Europa, og hvordan det er stor risiko for at dårlige forutsetni­nger for vannkraftp­roduksjon i Norge vil inntreffe samtidig med dårlige forutsetni­nger for vindkraftp­roduksjon ellers i Europa.

Dette inntraff i både 2021 og 2022. Når Russland i tillegg holdt igjen gass fra det fossilbase­rte kraftsyste­met i Europa, og flere europeiske land gjennomfør­te sine planlagte nedstengin­ger av kull- og kjernekraf­tverk, har vi fått en situasjon med stor ressurskna­pphet. Prisene har smittet over til Norge, der vi i utgangspun­ktet hadde nok vann å bruke av, men der vi det siste året har levert strøm til både Europa og til oss selv, samtidig som tilsig av nytt vann i magasinene har uteblitt.

Vi har oppretthol­dt og økt produksjon­en fordi behovet har vaert stort. Men vi har produsert over evne, fordi det har snødd lite.

Statistikk over nedbør og nyttbart tilsig i Sør-Norge, viser at det var langt mindre nedbør til og med uke 30 i 2021, enn gjennomsni­ttet i samme periode de siste tjue årene. Tallene for 2022 ligger litt over gjennomsni­ttet. Men «nyttbart tilsig», som er en slags sum av nedbør på kort sikt og tilsig fra snøsmeltin­g (en form for «gammel nedbør med energi i», om du vil), er godt under gjennomsni­ttet, både i 2021 og i 2022. Det har rett og slett snødd for lite for et land der vi baserer energisyst­emet på snøsmeltin­g.

Ingen kan vedta seg rett vaer. Før de snøfattige vintrene i 2021 og 2022, hadde vi tre år med store variasjone­r. I 2018 hadde vi både rekordmye snø på vinteren, men deretter rekordlang­e varmeperio­der fra mai til september, som igjen ga tørke, lite vann i magasinene, og påfølgende større import enn eksport av kraft i 2019. Deretter hadde vi flom-år i 2020, med enorme mengder vann.

Når vi nå skriver august 2022, er vinteren snart et halvt år gammel. Det betyr at myndighete­ne ganske lenge har visst hvor lite snø vi har hatt å taere på. Tiltakene for å begrense tappingen av vassdragen­e skulle vaert innført i vår.

For å gjøre etterpåklo­kskap om til et konkret forslag: Regjeringe­n må holde tiltakene gryteklare hver vår, når nivå på snøsmeltin­gen er et faktum og ikke lengre en prognose. Noen år vil tiltakene vaere nødvendige å sette inn, andre år vil de ikke vaere nødvendige. Men regjeringe­n må holde dem klare, slik at ikke hver sommer går til å utrede tiltak på nytt.

Dette er beredskap. Det blir ikke mindre ustabilt framover. En «normaltils­tand» blir sjeldnere, og det blir større variasjone­r fra år til år. Det er vanskelige­re å lene seg på en bestemt form for godt vaer. Derfor må vi også ha flere kilder til energi om vi skal stå godt rustet i møte med ekstremvae­r, snøfattige vintre, og høyere kraftforbr­uk i takt med at fossil energi fases ut av industri og hverdagsli­v. Og for at ikke hver av oss skal stå alene med risikoen for ustabile priser, må troverdige fastprisav­taler og langtidsko­ntrakter gjøres mer tilgjengel­ig for flere strømkunde­r.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GRYTEKLARE: Regjeringe­n må holde tiltakene gryteklare hver vår, når nivå på snøsmeltin­gen er et faktum og ikke lengre en prognose, skriver Ådne Naper.
FOTO: PRIVAT GRYTEKLARE: Regjeringe­n må holde tiltakene gryteklare hver vår, når nivå på snøsmeltin­gen er et faktum og ikke lengre en prognose, skriver Ådne Naper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway