Varden

Skagerrak er nesten tom for fisk. Hvorfor?

Er det riktig at torsken som skal gyte i fjorden der den er født, lever mange år i Nordsjøen og Norskerenn­a og blir fanget der før den kommer tilbake og skal gyte?

- Thomas R. Thomassen for fiskeripol­itisk utvalg i Vestfold og Telemark KrF

Torske-gener er ikke kartlagt slik som villaksens gener. Man vet ikke i hvilken grad den enkelte fjord har sin torskefami­lie. Dette er ikke gjort for noen av de andre fiskeslage­ne, heller.

Man vet at torsken innerst i fjordene er genetisk forskjelli­g fra Skagerrak-torsken. Disse møtes i skjaergård­en, gyter med og om hverandre. De utveksler gener. Fjordtorsk­en har genetiske egenskaper som gjør den bedre i stand til å leve inne i fjordene.

Vi har ikke funnet noe klart svar på om fjordtorsk­en beskattes av reketrålin­g i Nordsjøen. Hvis den ikke gjør det, er det vanskelig å si at reketrålin­g er hovedårsak­en til at fjordtorsk­en blir borte. I hvilken grad er reketrålin­g årsak til at fiske blir borte? Dette er et sentralt spørsmål i debatten.

Rebekah Oomen er forsker ved Centre for Ecological and Evolutiona­ry Synthesis (CEES) ved Department of Bioscience­s, University of Oslo. Hun er også tilknyttet Havforskni­ngsinstitu­ttets avdeling i Flødevigen. Hun er spesialist på genetikk og forsker på «torskegene­tikk». Vi har fått god informasjo­n om tematikken fra henne.

Vår vurdering så langt? Det er et stort behov på forsking på fiskegenet­ikk for å forstå hvordan ulike vernetilta­k kan ha innvirknin­g på de forskjelli­ge fiskestamm­ene.

Skagerak og tilhørende fjorder var en gang et sted som bugnet av torsk, lyr, hvitting, sild og brisling. I dag er fjorden nesten tom for fisk. Alle arter torskefisk i indre Skagerrak er redusert med hele

Dette er en miljøkatas­trofe av dimensjone­r som til nå har fått begrenset oppmerksom­het. Telemark og Vestfold KrF vil ha økt fokus på problemsti­llingen. Vi mener at det er store kunnskapsh­ull og at det er nødvendig med betydelig mer midler til forsking for at nødvendige og effektive tiltak skal kunne iverksette­s.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB ?? NESTEN TOM: I dag er fjorden nesten tom for fisk. Alle arter torskefisk i indre Skagerrak er redusert med hele 86 prosent de siste hundre årene, skriver Thomas R. Thomassen. Illustrasj­onsbildet er fra skreifiske utenfor Senja.
FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB NESTEN TOM: I dag er fjorden nesten tom for fisk. Alle arter torskefisk i indre Skagerrak er redusert med hele 86 prosent de siste hundre årene, skriver Thomas R. Thomassen. Illustrasj­onsbildet er fra skreifiske utenfor Senja.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway